Miljoonia katselukertoja saanut video karhunpennusta taistelemassa hengestään jyrkällä vuorenrinteellä on osoittautunut asiantuntijoiden mukaan vaaralliseksi esimerkiksi ihmisen puuttumisesta luontoon.
Videolla paljon puhuttu karhunpennun selviytymistaistelu. |
Tästä videosta ei draamaa puuttunut: Lumisella vuorenjyrkänteellä tasapainoileva karhuemo ja poikanen, jonka yksi väärä virheaskel syöksee alas jäistä vuorenrinnettä.
Alkaa selviytymistaistelu, jonka aikana pentu lipeää monesti lähelle kuolemaansa ja taistelee lopulta itsensä takaisin emokarhun huomaan.
Kaikki noudattaa täsmällisesti tarinankerronnan kannalta tärkeää draamankaarta ja tuotoksen kruunaa emon ja poikasen onnellinen jälleennäkeminen.
Valitettavasti video on kuitenkin vain näytös ihmisen ajattelemattomuudesta, toteavat nyt asiantuntijat The Atlanticille.
Varomaton lennättäminen vei melkein hengen
Alkuviikosta esimerkiksi eri sosiaalisen median alustoilla levinnyt video on kuvattu drone-lennokilla.
– Minulle videon katsominen oli vaikeaa. Siitä näki, kuinka ymmärtämätön dronen lennättäjä oli tekojensa seurauksista, kertoo Idahon yliopiston tutkija Sophie Gilbert.
Asiantuntijoiden mukaan dronen varomaton lennättäminen vei karhunpennulta melkein hengen.
Lue myös: Jaoitko megasöpön videon itseään saippuoivasta jyrsijästä? Ihmisiä ihastuttavilla videolla usein traaginen tausta
Karhuja kuvattiin liian läheltä
Videosta käy ainoastaan ilmi, että se on kuvattu heinäkuun 19. päivä Venäjän Magadan alueella. Kukaan ei tiedä, kenen kuvaama video on tai miltä etäisyydeltä karhuja todellisuudessa kuvattiin.
Selvää asiantuntijoiden mielestä kuitenkin on, että etäisyys karhuihin oli aivan liian pieni.
– Sillä ei ole merkitystä, kuinka kaukana drone oikeasti oli. Videon karhujen käyttäytymisestä huomaa, että se oli selkeästi liian lähellä, kertoo Albertan yliopiston tutkija Clayton Lamb.
Lamb tutkii työkseen karhuja ja niiden käyttäytymistä ja käyttää droneja apuna myös omassa työssään.
Saattoi olettaa dronen hyökkäävän
Lamb kertoo, että jo videon lähtötilanne on epäilyttävä.
Hänen mukaansa on erittäin epätodennäköistä, että karhuemo lähtisi johdattelemaan näin nuorta poikastaan ylös kapeaa vuorenrinnettä.
– Ei ole mitään syytä, että naaras ottaisi tuollaista riskiä, ellei tilanne olisi pakottava.
Lamb toteaa myös, että koko videon ajan on huomattavissa, kuinka karhuemo tuijottaa dronekameraa ja on selvästi häiriintynyt siitä. Videon dramaattisimmat hetket saavat alkunsa kuitenkin vasta kameran kaartaessa vielä hiukan lähemmäs. Karhuemo huitaisee poikastaan ja poikanen lipsahtaa vuorenrinnettä alas.
– Karhu luultavasti oletti dronen hyökkäävän ja yritti työntää pentunsa pois tieltä, Lamb kertoo.
Dronet eivät ole äänettömiä
Joidenkin biologien mukaan karhuemo olisi voinut luulla dronea haukaksi. Lamb olettaa, että kyseessä ei välttämättä ollut edes emon petolintuepäily.
Luultavasti jo pelkkä tuntemattoman esineen lähestyminen sai emon hermostumaan.
– Useat olettavat dronejen olevan täysin äänettömiä, mutta lähietäisyydeltä ne voivat pitää kovaakin ääntä, hän toteaa.