Asiantuntijat ulkomaisten osaajien saamisesta: Suomi ei houkuttelevin vaihtoehto – "Meidän pitää ponnistella"

9:49imgKaupan ala: Suomessa tarvitaan kevyempää verotusta ja lisää maahanmuuttoa
Julkaistu 15.03.2023 09:15
Toimittajan kuva

Jari Heikkilä

jari.heikkila@mtv.fi

MTV Uutisten Huomenta Suomen lähetyksessä keskusteltiin tänään siitä, miten Suomen elinkeinoelämään saataisiin lisää vauhtia.

Kaupan liiton toimitusjohtaja Mari Kiviniemi kertoo, että työvoimapula näkyy jo kaupan alalla. Eri puolella Suomea olisi tarvetta tekijöille erilaisiin työtehtäviin.

Kiviniemen mukaan tilanne pääsi räjähtämään silmille koronapandemian aikana.

– Jo sitä aikaisemminkin (ennen pandemiaa) oli selkeästi tiettyjä työtehtäviä, joissa oli pula työntekijöistä. Mutta voisi sanoa, että nyt tämä koskee koko kaupan alaa ja koko maata, Kiviniemi toteaa.

Palta ry:n elinkeinopolitiikan johtaja Tatu Rauhamäki kertoo monen tekijän selittävän sitä, miksi yrityksiin ei löydy työntekijöitä.

– Yksityisiin palveluihin on syntynyt 2000-luvulla 400 000 uutta työllistä. Oikeastaan työllisyysasteen nousu, mikä Suomessa on syntynyt, on tullut yksityisiin palveluihin.

– Väestö ikääntyy ja meillä on kannustinloukkuhaasteita.

Palta pudottaisi veroastetta

Rauhamäki peräänkuuluttaa työperusteisen maahanmuuton tärkeyttä tilanteen ratkaisemisessa.

– Mutta me tarvitsemme myöskin muuntokoulutusta ja osaamisen kasvattamista.

Kiviniemi selventää, että kannustinloukuissa on kyse siitä, että ei kannata ottaa vastaan lisätyötunteja tai mennä ollenkaan töihin. Rauhamäki pohtii, että tukijärjestelmän yhdenmukaistaminen ja kannustamisen rakentaminen tukijärjestelmään auttaisi kannustinloukkujen karsimisessa.

– Tämä ei välttämättä automaattisesti tarkoita tukien pienentämistä. Meidän pitää saada tuloverotusta alaspäin kautta linjan ja järjestelmä pitää rakentaa siten, että tukijärjestelmä ei estä työn tekemistä, Rauhamäki kommentoi.

Kiviniemen mukaan toiveet ovat korkealla, että seuraavalla vaalikaudella löydetään ratkaisuja, että erilaisia tukia yhdistetään ja järjestelmästä tehtäisiin läpinäkyvämpi, jotta jokainen myös ymmärtäisi sitä paremmin.

Osaajista kova kilpailu maailmalla

Rauhamäki huomauttaa, että kannustinloukkujen purkaminen ei kuitenkaan yksistään auta, vaan tarvitaan selvästi enemmän työvoiman tarjontaa. Rauhamäki toteaa, että Suomeen tarvittaisiin vuosittain 44 000 työperusteista maahanmuuttajaa, jotta työllisten tarjonta pysyisi sillä tasolla, mitä se tällä hetkellä on.

– Täytyy muistaa, että moni maa kilpailee tällä hetkellä osaajista ja työntekijöistä. Me olemme ennemminkin myöhässä näitä asioita ratkaisemassa Suomessa, Rauhamäki kommentoi.

Rauhamäki toteaa, että Suomi ei sijaintinsakaan puolesta ole välttämättä houkuttelevin vaihtoehto osaajien saamiseksi ulkomailta.

– Meidän pitää ponnistella. Meidän on oltava kaikessa vähän parempi, kuin moni muu maa, jotta me saamme houkuteltua tänne työvoimaa.

Tuoreimmat aiheesta

Työelämä