Asiantuntijat vaativat Ylen ohjelman hyllyttämistä

Kaksi lastensuojelun asiantuntijaa esittää Ylen Kakola-ohjelman keskeyttämistä. Torstaina TV2:ssa alkaneessa kahdeksanosaisessa Kakolassa kuusi alaikäistä poikaa pannaan kalterien taa. Ohjelmaesittelyn mukaan tavoitteena on saada heidät hylkäämään rikokset ja välttämään oikea vankila.

Akatemiatutkija Timo Harrikari ja valtiotieteen tohtori Elina Pekkarinen vaativat tänään Helsingin Sanomien mielipidesivuilla ohjelman esittämisen lopettamista. Tutkijoiden mukaan ohjelma on epäeettinen, poikia leimaava ja lapsen oikeuksien sopimuksen vastainen.

- Yksityisoikeudelliset sopimukset lasten ja vanhempien kanssa eivät voi ohittaa laajoja ihmisoikeussopimuksia, Harrikari linjaa STT:lle.

Ylen TV-ohjelmapäällikkö Timo Järvi ei niele tutkijoiden kritiikkiä.

- Ohjelmaa on esitetty Britanniassa ja Ruotsissa samanlaisella formaatilla ja keskusteltu tämä asia moneen kertaan.

Järvi painottaa, että Kakolaan osallistuminen on täysin vapaaehtoista.

- Eri asia jos olisi lukittu tänne, eikä päästetty vapaaksi. Kakola on kuvauspaikka. Kun ovat suostumuksensa antaneet, voiko se rikkoa lapsen oikeuksia?

Yksilöllistä - yhteiskunnallista?

Harrikari katsoo, että Kakola on yksi esimerkki amerikkalaisen kriminaalipolitiikan tunkeutumisesta suomalaiseen lapsia ja nuoria koskevaan yhteiskuntapolitiikkaan; pelottelun käytännöt leviävät lastensuojelualueelle. Hän kertoo, että ohjelmaformaatti muistuttaa Yhdysvalloissa käytettyä pelottelumenetelmää.

- Tämmöisillä ohjelmilla ja tämmöisillä rangaistuksilla saatetaan vahvistaa rikollisen identiteetin leimaa.

Järvelle Kakola on tukiprojekti, jolla yritetään ehkäistä rikolliseksi joutuminen.

- Juuri tukeahan ohjelma antaa. Se on koko ohjelman lähtökohta. Juuri siksi minä olen tämän ohjelman meille hankkinut.

Harrikari on huolissaan Kakolassakin näkyvässä rikollisuuden vastuuttamisesta yksilölle siten, että yhteiskuntapoliittiset rakenteet ja lapsiperheiden murentuva asema jäävät piiloon.

Järvi on Kakolan yhteiskunnallisuudesta täsmälleen vastakkaista mieltä.

- Ohjelman tarkoitus on juuri herättää yhteiskunnallista keskustelua. Tämä on televisiomainen tapa tehdä erittäin tärkeä aihe.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat