Eteläisestä Ukrainasta liikkuu nyt runsaasti erilaista tietoa niin Venäjän kuin Ukrainankin aikomuksista, ja sodan sumu yltyy entisestään.
Maanpuolustuskorkeakoulun sotilasprofessori, everstiluutnantti Janne Mäkitalon mukaan tällä hetkellä tiedetään, että Dnepr-joen ylittävää Nova Kahovkan silta on varustettu räjähdyspanoksin.
Kyse ei kuitenkaan välttämättä ole Venäjän aikeista aiheuttaa tulvaa tuhoamalla sillan yhteydessä oleva vesivoimalan pato.
Venäjä saattaa suunnitella sillan räjäyttämistä myös valmistautuen siihen, että Ukrainan joukot etenevät Hersonin kaupunkiin ja pyrkivät käyttämään siltaa joen ylitykseen.
1:28
On tietoja, joiden mukaan Venäjä siirtäisi myös kalustoaan ja joukkojaan joen yli. Toisaalta Venäjän on kerrottu siirtävän kaupunkiin uusia joukkoja ja valmistautuvan taisteluun.
– Tässä on monenlaista informaatiovaikuttamisen virtaa, joka lisää sodan sumua tällä alueella, Mäkitalo kuvailee.
Mäkitalon mukaan helpoin vaihtoehto on se, että Venäjä on tyhjentämässä aluetta, jotta sen joukot saisivat luonnollisen puolustuslinjan joesta.
– Mutta pelottavampiakin näkymiä, kuten joukkotuhoaseen käyttäminen, voidaan myöskin arvailla.
Kaupunkitaistelusta tulisi verinen
Hersonin kaupungin pitäminen vaatisi Venäjältä paljon joukkoja. Jos se keskittää ne kaupunkiin, Ukraina voi päästä etenemään kaupungin ympärille ja saartaa joukot kaupunkiin.
– Asutuskeskustaistelu on lihamylly. Se on vaativaa sekä hyökkääjälle että puolustajalle.
Venäjä on siirtänyt siviilejä pois alueelta jo arviolta 25 000, mutta se on vain pieni osa lähes 300 000 asukkaan kaupungin populaatiosta.
– Mittakaavaltaan tämä on suurempi operaatio kuin Karjalan kannaksen evakkojen siirtäminen jatkosodan jälkeen, Mäkitalo toteaa.
Mäkitalon mukaan tämä kestää viikkoja, ellei jopa pidempäänkin.
– Jos pato räjäytetään tai jotain muuta asetta käytetään, ei pelkästään siviiliväestö vaan myöskin venäläiset joukot itse Dnepr-joen itäpuolella jäävät vaikutuksen alaiseksi.
Wagner-linja luo turvallisuudentunnetta, mutta on helppo murtaa
Toisena huomionarvoisena paikkana rintamalla Mäkitalo pitää Wagner-linjaa Donetskissa.
Niin kutsuttu Wagner-linja Hirsken kaupungin edustalla Luhanskissa on noin kaksi kilometriä pitkä venäläisten puolustuslinja, johon on esimerkiksi kaivettu syviä vallihautoja ja betonisia kolmionmuotoisia esteitä.
0:57
Sosiaalisessa mediassa on levinnyt venäläiskanavien levittämiä videoita Wagner-linjasta.
Kuvat Wagner-linjan rakennelmista levisivät mediassa viikonloppuna. Venäjä on uhonnut rakentavansa siitä 200 kilometriä pitkän, joten se on kaukana tavoitteestaan.
– Noin prosentti suunnitellusta linjasta on valmiina, Mäkitalo toteaa.
1:03
Hyödyn on arvioitu olevan pikemminkin psykologinen, sillä rakennelma antaa turvallisuudentunnetta puolustusasemissa oleville Venäjän joukoille.
– Se on yksi osa narratiivia, jonka Venäjä on rakentanut, Mäkitalo kuvailee.
Turvallisuudentunne ainakin nykyisillä rakennelmilla on aika turhaa, koska rakennelma on kohtalaisen helppo kiertää tai murtaa.
– Sotilaallisesti totta kai se aiheuttaa pidäkettä ja viivästyttää etenemistä, mutta kyllä siihen aukko on räjäytettävissä esimerkiksi tykistötulella.
Katso Mäkitalon koko arvio taisteluiden tilanteesta Ukrainassa videolta:
6:37