Atlantin virtaukset vaarassa romahtaa luultua nopeammin – Englannin rannikko saattaa olla jo 100 vuoden päästä jään peitossa

Atlantti kuvituskuva LK 26.7.2023
AMOC-merivirrat saattavat olla romahtamaisillaan, koska ilmastonmuutoksen myötä valtamerten lämpötilojen nousu ja suolapitoisuuden häiriintyminen heikentävät sitä.AFP / Lehtikuva
Julkaistu 05.08.2024 20:37

Emilia Aho

emilia.aho@mtv.fi

Uusi tutkimus osoittaa, että romahdus saattaisi tapahtua jo 2030-luvun lopulla.

Merivirtausten järjestelmä vaikuttaa säähän kaikkialla maailmassa. Sen romahtaminen olisi planeetan laajuinen katastrofi, CNN:n julkaisemassa artikkelissa kerrotaan.

Atlantin meridionaalinen kiertoliike, eli AMOC, saattaa olla romahtamaisillaan, koska ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen myötä valtamerten lämpötilojen nousu ja suolapitoisuuden häiriintyminen heikentävät sitä. 

Uudessa, vielä julkaisemattomassa tutkimuksessa esitetään, että järjestelmä voisi pysähtyä vuosien 2037 ja 2064 välisenä aikana. Todennäköisimmin romahdus tapahtuisi kuitenkin ennen vuotta 2050.

Tutkimuksen toinen kirjoittaja ja Utrechtin yliopiston meri- ja ilmakehätutkija René van Westen toteaa muutoksen olevan todella huolestuttava. 

– Kaikki ihmisen aiheuttamat ilmastonmuutoksen kielteiset sivuvaikutukset jatkuvat edelleen, van Westen sanoo. 

– Jos lisäksi AMOC romahtaa, ilmasto vääristyy entisestään. 

Tekisi osasta maapalloa tunnistamattoman

AMOC-merivirrat vetävät lämmintä pintavettä eteläiseltä pallonpuoliskolta ja tropiikista kylmälle Pohjois-Atlantille, jolloin kylmempi ja suolaisempi vesi vajoaa ja virtaa etelään.

Mekanismi estää eteläisen pallonpuoliskon osia ylikuumenemasta ja pohjoisen pallonpuoliskon osia puolestaan kylmenemästä likkaa. Samalla se ylläpitää meriekosysteemiä jakamalla ravinteita.

Virtausten romahtaminen tarkoittaisi arktisen jään hiipimistä etelään. Tutkimuksen mukaan se ulottuisi 100 vuoden kuluttua Englannin etelärannikolle asti.

Myös Euroopan ja Pohjois-Amerikan keskilämpötilat romahtaisivat. Amazonilla vuodenajat kääntyisivät muutoksen myötä päinvastoin, eli nykyinen kuiva kausi olisi sadekausi ja toisin päin.

Lue myös: Atlantin valtameren virtausta uhkaa romahdus, jollaista ei ole nähty 10 000 vuoteen

Tuoreimmat aiheesta

Atlantin valtameri