Johtavat ilmastotutkijat ovat varoittaneet, että ilmaston lämpenemisellä saattaa olla rajumpia vaikutuksia, kuin mitä aikaisemmin on osattu odottaa. Asiasta kertoo muun muassa The New York Times ja Washington Post.
Ilmastotutkijat julkaisivat tiistaina tutkimustuloksia, joiden mukaan nykyiset sopimukset ilmaston lämpenemisen hillitsemiseksi eivät ole riittäviä. Heidän mukaansa ilmastonmuutokset seuraukset tulevat olemaan nopeampia ja katastrofaalisempia kuin mitä yleisesti on uskottu.
Tutkimuksen mukaan ilmaston lämpeneminen aiheuttaa napajäiden nopeaa sulamista ja ennätysvoimakkaita myrskyjä. Jäiden sulamisesta johtuva merenpinnan nousu uhkaa hukuttaa alleen alavien maiden rantakaupunkeja.
– Olemme vaarassa jättää lapsillemme ilmaston, jossa tilanne on jo riistäytynyt hallinnasta, tutkimuksen johtaja, eläkkeellä oleva NASA:n ilmastotutkija James E. Hansen sanoi The New York Timesille.
Hansen on kutsunut tutkimusta hänen tärkeimmäksi työkseen. Tutkimuksen mukaan vain kahden asteen lämpötilan nousu esiteolliseen aikaan verrattuna olisi jo liikaa.
Uhkana Golfvirran heikentyminen
Merkit ilmaston nopeasta lämpenemisestä ovat jo nyt nähtävissä. Tämän vuoden alku on ollut maailmanlaajuisesti poikkeuksellisen lämmin, mutta Grönlannin eteläpuolisella ja Antarktiksen pohjoispuolen merialueilla on jo pitkään ollut poikkeuksellisen kylmää. Hansen tutkimusryhmineen uskoo syynä olevan napajäiden sulamisveden, joka viilentää merenpintaa. Pinnan alla oleva lämpimämpi vesi puolestaan sulattaa jäätä alta päin, mikä kiihdyttää merenpinnan nousua entisestään.
Lisäksi jäätiköiltä valuva kylmä, makea vesi vaikuttaa esimerkiksi Golfvirtaan, joka nyt tuo lämpöä Pohjois-Eurooppaan. Muutoksen myötä Golfvirta saattaa heikentyä, tai jopa pysähtyä, mikä viilentäisi Pohjois-Euroopan ilmastoa. Samalla lämpötilaero tropiikin alueisiin kasvaisi, mikä tekisi myrskyistä entistä voimakkaampia ja tuhoisampia.
Tutkimustulokset julkaistiin tiistaina eurooppalaisessa Atmospheric Chemistry and Physics -tiedelehdessä.
Viime vuonna tutkimuksesta julkaistu luonnosversio aiheutti jo vilkkaan väittelyn ilmastotutkijoiden keskuudessa. Tutukimuksen kovat väitteet eivät ole juuri vuoden takaisesta muuttuneet, joten aiheen odotetaan herättävän taas keskustelua.
Asiasta kertoi Suomessa ensimmäisenä Yle Uutiset.
Helmikuussa voimakkaat myrskyt riehuivat niin Yhdysvalloissa kuin Fidzilläkin. Katso videot:
1:16
0:53