Kanadan rannikolle ajautuneista mysteerimöykyistä on saatu uutta tietoa. Niiden alkuperä on kuitenkin yhä arvoitus.
Newfoundlandin rannoille Kanadassa huuhtoutui syksyllä outoja valkoisia möhkäleitä.
Jotkut veikkasivat tahmeiden pallukoiden olevan sientä tai hometta, jotkut palmuöljyä, parafiinia, ambraa tai styroksia.
Yhden retkeilijän mukaan möykyt näyttivät hiivaleipätaikinalta, jota käytetään toutonien valmistukseen. Touton on sianrasvassa paistettu alueellinen perinneherkku.
Kanadan ympäristö- ja ilmastonmuutosviraston tiedottaja kertoi lokakuussa Globe and Mail -lehdelle, että aine ei ollut ainakaan öljyhiilivetyä, voiteluainetta, biopolttoainetta tai biodieseliä.
Fisheries and Oceans Canadan meribiologin mukaan kokkareet eivät myöskään olleet sienieläimiin kuuluvia pesusieniä tai mitään muutakaan sellaista, mikä sisältää biologista materiaalia.
Lue myös: Mysteerimöykyt ihmetyttävät Kanadan rannikolla
Aine on ehkä butyylikumia
Kanadalaisen Memorial-yliopiston kemian professori Chris Kozak uskoo nyt saaneensa selville aineen koostumuksen, kertovat muun muassa The New York Times-lehti ja Britannian yleisradioyhtiö BBC.
Kozak arvioi oppilaidensa kanssa tekemien testien perusteella möykkyjen olevan jotain ihmisen valmistamaa synteettistä kumia, jota esiintyy esimerkiksi liimoissa ja kynsilakoissa ja jota voidaan käyttää esimerkiksi öljyteollisuuden putkien puhdistamiseen.
Kozak kertoi CBC:lle raportoineensa havainnoistaan Kanadan hallitukselle, jonka tutkijat ovat tehneet omia testejään.
Kanadan ympäristöministeriö toteaa BBC:lle antamassaan lausunnossa olevansa tietoinen Kozakin työstä. Sen tutkijat eivät kuitenkaan jaa Kozakin arvioita testattavasta aineesta tai sen alkuperästä, eikä ministeriö ylipäätään voi vahvistaa muiden teorioita tai havaintoja asiassa.
Lue myös: Hakaniemen mysteerimötikkä paljasti tärkeän tarpeen
Aineen alkuperä yhä arvoitus
Vaikka Kozakin Project Unknown Glob -ryhmän tiedot möhkäleiden koostumuksesta pitäisivät paikkansa ja vahvistettaisiin, aineen alkuperä ja se, miten se päätyi mereen, on edelleen arvoitus.
Lahdella on pitkä historia kalastus- ja teollisuuskeskuksena, ja siellä sijaitsee telakoita ja öljyntuotantolaitoksia. Aine on kuitenkin saattanut kulkea myös pitkiä matkoja ennen rantaan huuhtoutumistaan.
Kozak kertoi Guardian-sanomalehdelle uskovansa, että ainetta voi olla Atlantin pohjassa huomattavia määriä.
Vaikka tärpätin tuoksuiset kokkareet eivät Kozakin mukaan ole myrkyllisiä, ne voivat olla turmiollisia meren eliöille.
– Merieläimet voivat pitää möykkyjä ravintona, koska ne voivat niiden mielestä näyttää mustekaloilta ja meduusoilta, Kozak sanoo BBC:n mukaan.
Kanadan ympäristövirasto jatkaa möykkyjen tutkimista.