Atsiuuh! Iskeekö flunssa aina lomalla? Tästä se johtuu

nukkuuriippumatossa
Lomalla kuuluukin levätä, mutta kuumeessa makaaminen ei varmaan kuulu kenenkään lomasuunnitelmiin.Shutterstock
Julkaistu 13.07.2015 14:03

Outi Karilahti

outi.karilahti@mtv.fi

Tutkijat ovat selvittäneet, miksi nuha iskee joillekin aina loman alkaessa.

Kesäloman ensimmäinen päivä stressaavasta työstä: kurkku tuntuu karhealta, päätä koskee ja nenä vuotaa – kuulostaako tutulta? Et ole yksin. Hollantilaiset tutkijat ovat havainneet, että yksi 30:stä sairastuu loman alkaessa.

Kesäflunssan taustalla voi olla monenlaisia syitä. Jos flunssa kuitenkin iskee aina vapaapäiville tai kesälomalle, on syy silloin selvä: kehosi immuunitaso romahtaa, kun pääset vihdoin rentoutumaan töiden keskeltä.

Daily Mailin artikkelissa paljastetaan yhdeksän syytä, miksi lomalla sairastutaan ja annetaan vinkit, kuinka lomaflunssa ehkäistään.

1. Vastuskyky romahtaa lomalla

Kehomme tuottavat jatkuvasti stressihormoneja, kuten kortisolia ja adrenaliiniä. Stressihormonit säätelevät verisuonistoa, vireystasoa ja unirytmiä. Ne saattavat myös vähentää kivun tuntemista, jolloin flunssan ensioireita, kuten lihaskolotusta, ei välttämättä huomaakaan.

Mikä avuksi? Minimoi stressi suunnittelemalla lomalle lähtösi etukäteen. Kaikkea ei tarvitse tehdä ennen lomaasi. Mieti, mitkä työtehtävät voit hoitaa vasta lomasi jälkeen.

stressitöissä

Älä väsytä itseäsi ennen lomalle lähtöä!

2. Ryhdy puhelinlakkoon!

Tutkimukset ovat osoittaneet, että älypuhelinten liiallinen käyttö voi aiheuttaa sydämentykytystä, korkeaa verenpainetta ja unettomuutta. Toisaalta joillekin ero puhelimesta saattaa sekin aiheuttaa ahdistusta.

Mikä avuksi? Laita puhelimesi sivuun. Päätä, että saat katsoa viestisi vain kerran päivässä. Ensimmäiset päivät ilman kännykkää saattavat olla vaikeita, mutta eroahdistus helpottuu ajan myötä.

3. Näännyttäminen rantakuntoon saattaa sairastuttaa

Bikinikuntoon pääseminen liian rankoin keinoin voi alentaa vastustuskykyä. Vähäkalorinen dieetti, joka sisältää vain 800–1200 kaloria per päivä, saattaa lisätä stressiä ja alentaa näin vastustuskykyä.

Mikä avuksi? Näännyttämisen sijaan hanki oikean kokoisia, vartaloa imartelevia vaatteita. Noudata terveellistä ruokavaliota ympäri vuoden.

4. Älä ahmi lomalla!

Brittimatkailijat syövät keskimäärin 5 756 kaloria ensimmäisenä lomapäivänään. Luku on yli kaksinkertainen verrattuna keskivertoiseen tarvittavaan kalorimäärään. Älä siis ahmi lomallasi.

drinkit

Kesäiset drinkit sisältävät usein paljon sokeria.

Mikä avuksi? Lomalla saa herkutella, mutta pysy silti kohtuudessa. Ravintoillallisella kannattaa valita joko alkuruoka tai jälkiruoka, jos haluaa vähentää kalorimäärää.

5. Muista juoda lentokoneessa

Lentokoneessa ilmankosteus on jotain 10–20 prosentin väliltä – huomattavasti vähemmän siis kuin esimerkiksi huoneilmassa. Kehosi ei siis saa tarpeeksi kosteutta. Nestehukka rasittaa munuaisia, aiheuttaa lihaskramppeja ja nostaa verenpainetta.

Mikä avuksi? Pissan väri kertoo, oletko juonut tarpeeksi. Pissan tulisi olla haalean oljen väristä – tummempi väri kertoo, että nesteitä pitäisi juoda enemmän.

6. Älä lopeta treenaamista lomallakaan

Liikunta auttaa palautumaan paremmin aikaerorasituksesta ja parantaa vastustuskykyä.

eijaksajuosta

Treenaa myös lomalla.

Mikä avuksi? Ylläpidä aktiivisuutta urheilemalla erityisesti loman ensimmäiset päivät. Kokeile esimerkiksi uimista, sulkapalloa tai lenkkeilyä.

7. Aikaerorasitus tekee sairaaksi

Pitkät välimatkat aikavyöhykkeeltä toiselle voivat aiheuttaa pahoinvointia, ruoansulatushäiriöitä, ummetusta ja ripulia, sillä unirytmiä säätelevät hormonit ovat yhteydessä ruoansulatukseen.

Mikä avuksi? Pyri sopeutumaan paikalliseen aikaan heti heräämällä aina samaan aikaan.

8. Migreeni puhkeaa lomalaiselle

Stressi, säänvaihtelut, epäsäännöllinen ruokailu ja nukkuminen saattavat laukaista migreenin.

Mikä avuksi? Pakkaa lomallesi mukaan lääkkeet, joilla mahdolliset migreenikohtaukset taltutetaan. Mene nukkumaan suunnilleen samoihin aikoihin kuin normaalisti, syö säännöllisesti, juo tarpeeksi, treenaa kevyesti ja suojaudu porottavalta auringolta.

kesälääke

Huolehdi myös monipuolisesta ravinnonsaannista lomalla.

9. Älä ryyppää liikaa!

Testi: Mikä alkoholijuoma sopii sinulle parhaiten?

Alkoholi voi aiheuttaa rytmihäiriöitä, jolloin sydän lyö liian hitaasti, liian nopeasti tai epäsäännöllisesti. Walesin yliopiston tohtori Zaheer Yousef on antanut ilmiölle nimenkin: holiday heart syndrome (suom. lomasydänsyndrooma)

Mikä avuksi? Juo kohtuudella. Pari drinkkiä rantabaarista sopivat hyvin lomaan, mutta viikon putki käy jo terveyden päälle.

Lähde: Daily Mail

Tuoreimmat aiheesta

Työelämä