Lääkäri kertoo parhaat vinkit krapulan hoitoon

7:49imgMiksi krapulat pahenevat vanhetessa ja miksi joillekin ei tule krapulaa ollenkaan? Tutkija kertoi aiheesta vuonna 2017.
Julkaistu 31.12.2021 20:32

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Tuliko juotua liikaa? Lääkäri kertoo, miten pahasta olosta pääsee eroon mahdollisimman nopeasti.

Juhlapyhinä alkoholia kuluu kuin huomaamatta ja lopputuloksena seuraavana aamuna sitä saattaa herätä krapulan kourissa. 

Alkoholi on myrkkyä ja krapula myrkytystila, joka johtuu yksinkertaisesti liiallisesta viinaksien juomisesta. Ennaltaehkäisy eli juomisen rajoittaminen on paras apu kohmeloon, mutta jos vahinko on jo päässyt sattumaan, voi oloa helpottaa erinäisin vippaskonstein.

Amerikkalainen lääkäri ja terveyskirjoittaja Carol Cooper kertoo The Sunille, että krapulan tyypilliset oireet – kuten päänsärky ja pahoinvointi – johtuvat yleensä nestehukasta, vatsan ärsytyksestä sekä alhaisesta verensokerista. Seuraavat keinot voivat auttaa elimellisten reaktioiden aiheuttamiin oireisiin.

1. Juo paljon vettä

Alkoholi on diureetti eli se lisää nesteen poistumista elimistöstä. Mitä pikemmin uhkaavaa nestehukkaa vastaan alkaa taistella, sitä todennäköisemmin välttyy krapulaan liittyvältä päänsäryltä. 

Vettä kannattaa siis juoda viinilasillisten välissä, mutta myös ensimmäisenä aamulla.

2. Ota särkylääke

Krapulan aiheuttamaa tuskaista oloa voi helpottaa myös särkylääkkein. Cooper suosittelee tulehduskipulääkkeitä, kuten ibuprofeenia.

Sen sijaan parasetamolia ei tulisi koskaan käyttää krapulan hoitoon, sillä lääkkeen sekoittaminen alkoholiin voi aiheuttaa maksavaurion.

Lue myös: Ratkaisivatko lääkäriopiskelijat ikiaikaisen arvoituksen armottoman krapulan lääkitsemisestä? Professorin reaktio kertoo oleellisen

3. Syö hiilareita

shutterstock_1243183228Hiilihydraatit auttavat nostamaan laskeneita verensokeritasoja.Shutterstock

Krapulassa – ja miksei muutenkin – saa syödä hyvällä omallatunnolla hiilihydraatteja. Hiilihydraatit auttavat nostamaan laskeneita verensokeritasoja, mistä voi olla helpotusta väsyneeseen ja heikkoon oloon.

Moni himoitsee kohmelossa pizzaa tai hampurilaisateriaa, mutta Cooper varoittaa rasvaisen ruoan voivan pahentaa närästystä.

4. Nappaa närästyslääke

Jos kaapista löytyy Samarinia tai Rennietä, voi sellaisen napata ensiavuksi kankkuseen, Cooper vinkkaa. Mahan liikahappoisuutta neutraloivat ja hapon eristystä estävät lääkkeet voivat nimittäin auttaa krapulan liittyvään päänsärkyyn ja närästykseen.

5. Haukkaa raitista ilmaa

Krapulassa sitä mieluusti makoilisi koko päivän sohvan pohjalla, mutta voinnin kannalta parempi ratkaisu on pistäytyä ulkona. Raikas ilma auttaa päänsärkyyn ja tokkuraisuuteen. Ulkona pistäytyminen siis kannattaa, vaikka tahdonvoimaa se vaatiikin.

Lue myös: Oletko havainnut tätä yhteyttä krapulan ja seksihalujen välillä? Seksiterapeutti selittää syyn: "Se ei ole pelkkä uskomus"

6. Harrasta kevyttä liikuntaa

Rauhallinen kävely verryttelee jumiutunutta kehoa ja päätä, minkä vuoksi Cooper suosittelee krapulasta kärsivälle pientä lenkkiä.

Liian raskas liikkuminen krapulassa ei kuitenkaan ole suotavaa, sillä se voi johtaa rytmihäiriöihin, Terveyskirjasto varoittaa. Urheilu krapulassa myös laskee ennestään matalaa verensokeritasoa, minkä vuoksi esimerkiksi juoksulenkistä voi aiheutua tajunnan menetys.

Lue myös: Miksei huono olo hellitä millään? Nämä syyt venyttävät krapulan kaksipäiväiseksi

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

1:21imgTämä pizza on krapula-aamujen pelastaja!

Lähteet: The Sun, Terveyskirjasto

Tuoreimmat aiheesta

Krapula