Suomessa tehdään keskimäärin yli 20 automurtoa päivässä. Vakuutusyhtiö kertoo, kuinka murroilta voi suojautua ja millä tavoin autoilija voi varmistaa, että saa uhriksi joutuessaan korvauksen anastetusta omaisuudesta.
Automurtojen määrä oli pitkään laskusuunnassa, mutta kääntyi jälleen kasvuun vuonna 2018. Viime vuonna poliisin tietoon tuli Tilastokeskuksen mukaan 9 121 automurtoa, mikä on yli 800 enemmän kuin edellisvuonna.
Vakuutusyhtiö Fennia kertoo tiedotteessaan, että varkaille kelpaavat niin auton osat kuin autossa säilytettävä omaisuuskin. Lisäharmia aiheutuu autoon murron yhteydessä tulleista vaurioista.
– Autojen varusteet ovat arvokkaita, ja ne menevät suhteellisen helposti kaupaksi eteenpäin. Lisäksi ihmiset jättävät arvotavaroita autoihin, joten varkaat saattavat senkin vuoksi pitää autoja houkuttelevina kohteina, Fennian ajoneuvo- ja omaisuusvakuutuspalveluiden johtaja Mikko Pöyhönen kertoo tiedotteessa.
Lue myös: Vakuutusyhtiö selvitti, missä suomalaisautoilijat voivat nukkua yönsä levollisimmin
"Auto saattaa helposti jäädä lukitsematta"
Pöyhösen mukaan tyypillinen automurto tapahtuu kesällä tai alkusyksystä. Tavanomaista on, että auton ikkuna rikotaan murron yhteydessä, mutta erityisesti kesäisin pitkäkyntiset saattavat päästä autoon helpomminkin.
– Kesän automatkoilla saatetaan pysähtyä esimerkiksi uimaan tai jäätelökioskille, ja auto saattaa helposti jäädä lukitsematta lyhyen pysähdyksen ajaksi, Pöyhönen sanoo.
Varkaita houkuttelevat erityisesti autoon esille jääneet arvoesineet, kuten älypuhelimet, tietokoneet ja lompakot.
Fennian mukaan auto on aina lukittava, kun sen luota poistutaan.
– Varkaustapauksissa korvauksen edellytyksenä on, että ajoneuvo on ollut lukittuna tai lukitussa tilassa, se huomauttaa tiedotteessaan.
Katso artikkelin yläpuolella olevalta videolta yksinkertaiset vinkit automurroilta ja -varkauksilta välttymiseen.
Lue myös: Suojaudu röyhkeiltä rengasrosvoilta: Tällä tempulla voit saada varkaan luovuttamaan
Lähde: Fennia