Moni suomalainen on törmännyt ikävään yllätykseen, kun polkupyörä on kadonnut taloyhtiön kellarista. Vakuutusyhtiön tilastot paljastavat, että polkupyörävarkaudet ovat jälleen yleisin kotivakuutuksesta korvattava rikosvahinko.
Kiinteistöliitto varoitti hiljattain lomalle lähtijöitä kantamaan polkupyöränsä turvaan taloyhtiön pyörävarastosta, taloyhtiön yleiset tilat kun voivat olla varkaille helpompi kohde kuin itse asunnot. Polkupyörävarkaudet ovatkin jälleen yleisin kotivakuutuksesta korvattava rikosvahinko, selviää POP Vakuutuksen vahinkotilastoista.
Polkupyörävarkauksien sesonki alkaa keväisin kiihtyen kesää ja syksyä kohden. Poliisille polkupyörävarkauksia raportoidaan jopa 20 000 vuosittain, vakuutusyhtiö kertoo tiedotteessaan.
Hiljaisempiin talvikuukausiin nähden pyöriä varastetaan yli kaksinkertainen määrä kesäkuukausina aina pitkälle syksyyn asti. Korona-aika on lisännyt murtoja taloyhtiöiden varastotiloihin ja pyöräkellareihin. Koronan myötä polkupyörävahinkoja ilmoitettiin viime vuonna yli 20 prosenttia enemmän kuin aiempina vuosina.
Lue myös: Voro vei pyörän sairaalan edestä – lääkäri ilmoitti saaneensa koronaviruksen: "Nyt ei varmaan ole hyvä aika varastaa tavaraa sairaaloista"
"Varkauslistojen kärjessä"
Sen lisäksi, että itse pyöriä varastetaan entistä enemmän, varkaille kelpaavat niin ikään myös pyörien osat, kuten satulat ja renkaat.
– Kaikista arvokkaimmat maantie-, city- ja sähköpyörät ovat hyvän jälleenmyyntiarvonsa takia varkauslistojen kärjessä. Samoin erityisesti nuorten suosimia Jopoja kirjataan paljon varastetuiksi vuosittain, toteaa POP Vakuutuksen omaisuuskorvausten palvelupäällikkö Ina Hämäläinen vakuutusyhtiön tiedotteessa.
Eniten pyöriä vohkitaan nimenomaan taloyhtiöiden pyöräkellareista ja -varastoista, mutta pyöriä lähtee varkaiden matkaan myös yksityisiltä pihoilta. Polkupyöriä saatetaan varastaa myös ostoskeskusten ja joukkoliikennekeskittymien yhteydessä sijaitsevista isoista pyöräparkeista.
Lue myös: Oletko tullut ajatelleeksi tätä ennen lomalle lähtöä? – "Voivat olla varkaille helpompi kohde kuin asunnot"
Miten pyörävarkauksia voi ehkäistä?
Kaikista olennaisinta varkauden ennaltaehkäisyn kannalta on luonnollisesti polkupyörän lukitseminen. Lukitsemattomat pyörät ovat helppoja saaliita ja usein varkaat iskevätkin siksi juuri niihin.
Jos pyörä on lukittu, varkauden eteen pitää nähdä enemmän vaivaa ja varkaalta kuluu enemmän aikaa. Vakuutusyhtiöt edellyttävätkin polkupyörien lukitsemista ehdoissaan.
– Kannattaa tarkastaa, mitä oman vakuutusyhtiön ehdot sanovat lukon vaatimuksista. Yhtiöittäin on myös eroja polkupyörien maksimikorvausmäärissä, joka kiinnostaa etenkin kovin arvokkaiden pyörien omistajia, Hämäläinen huomauttaa.
Esimerkiksi massiiviteräksestä valmistetut lukot ovat kinkkisiä murrettavia ja siksi hyviä. On hyvä, jos polkupyörän saa kiinnitettyä esimerkiksi tolppaan, jolloin pyörän vohkiminen ei ihan helposti onnistukaan. Kiinteän standardilukon lisäksi kannattaa hankkia toinenkin lukko lisäturvaa tuomaan.
Polkupyörät voivat lähteä varkaan matkaan taloyhtiön varastosta. Kuvituskuva.Copyright (c) 2015 Artesia Wells/Shutterstock.
Polkupyörän lisävarusteet kiinnostavat varkaita myös. Siksi pyörän tarvikkeet, kuten pumput, varustelaukut ja valot, kannattaa napata mukaan, jos kulkuvälineen jättää säilytykseen – vaikka vain hetkeksikin.
– Mahdollisimman järeä lukko voi ainakin vaikeuttaa varkautta, vaikka se ei takaakaan sitä, ettei pyörää varastettaisi. Paras onkin, että säilyttää pyörän aina lukitussa varastossa tai vastaavassa. Moni pyöräharrastaja tuo pyörän kotinsa eteiseen tai parvekkeelle, Hämäläinen vinkkaa.
Lue myös: Autovaras järkyttyi kurkattuaan pöllimänsä Hondan takapenkille – ajoi takaisin rikospaikalle ja uhkasi soittaa poliisit
Tee nämä kaksi asiaa
Kaikista varotoimenpiteistä huolimatta polkupyörä saattaa lähteä varkaan mukaan.
Helpotat asioimista niin vakuutusyhtiön kuin poliisinkin kanssa, jos olet muistanut tehdä kaksi asiaa: säilytä ostoskuitti ja nappaa pyörästäsi valokuva.
Lue myös: Teethän ainakin nämä asiat, jos olet pitkään poissa kotoa? – "Harva asia juoruaa enemmän asunnon olevan tyhjillään"
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Lähde: POP Vakuutus