Auton pesemisestä on syytä huolehtia ympäri vuoden. Lue asiantuntijan vinkit parhaaseen pesutulokseen.
Huoltoasemien pehmoharjoilla varustetut pesukoneet ovat nykyään varsin laadukkaita. Nykyautoissa on kuitenkin tiettyjä koloja ja paikkoja, joihin pesukoneen harjakset eivät pääse käsiksi. Käsin pesemällä myös nämä hankalat paikat, kuten ovenkahvojen ympärystät, takaluukun syvennykset ja vanteet, puhdistuvat varmemmin.
Pesupaikka
Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen muistuttaa, että käsinpesupaikkakin on valittava harkiten.
– Kotipihassa pesemistä on yleensä rajoitettu kuntakohtaisin määräyksin. Yleensä rajoitukset koskevat sallittuja pesuaineita. Pesuvedet on imeytettävä maaperään eli niitä ei saa päästää esimerkiksi sadevesikaivoon. Talvella on lisäksi huomioitava, että pesuvedet liukastuttavat helposti kulkuväyliä jäätyessään, Vesalainen varoittaa.
Vesalainen suositteleekin käyttämään huoltoasemien tai pesufirmojen ”tee se itse” -pesuhalleja. Niissä peseminen on talvellakin miellyttävämpää kuin ulkosalla ja pesuvedet otetaan talteen oikeaoppisesti, ympäristöystävällisesti ja turvallisesti.
Auto tulisi pestä riittävän usein, jolloin lika irtoaa helpommin ilman vahvoja liuottimia. Pesemistä helpottaa, kun auto vahataan säännöllisesti (vähintään kaksi kertaa vuodessa) käsin. Talvisaikaan kannattaa käyttää pesuainetta, jossa mainitaan sen toimivan myös talvikäytössä tai purevan hyvin tiesuolaan.
Ennakkovalmistelut
Ennen pesemistä pitää jää ja lumi poistaa auton katolta huolellisesti. Näin likaan päästään pesuvaiheessa käsiksi. Parasta olisi, jos auton saisi sulatettua ennen pesua. Näin vältyttäisiin myös suurilta lämpötilaeroilta. Jos auton jääkylmälle tuulilasille suihkutetaan kuumaa vettä, saattaa lasi haljeta.
– Riski on erityisen suuri, jos lasissa on kiveniskuja tai halkeamia jo ennestään, Vesalainen painottaa.
Sulattelun yhteydessä kannattaa myös auton mahdolliset lukkopesät öljytä lukko- tai aseöljyllä. Kun lukot öljyää ennen pesua, muodostaa öljy vettä hylkivän pinnan lukon sisään, mikä estää veden pääsyn sinne.
Pukeudu auton pesua varten sellaisiin vaatteisiin, joissa ei ole vetoketjuja tai muita metalliosia, jotka saattavat pesun aikana naarmuttaa autoa. Samasta syystä myös kello kannattaa ottaa pois ranteesta, mikäli sellaista käytät.
Esipesun merkitys korostuu talvella
Myös esipesun merkitys korostuu näin talvella, kun auto yleensä on todella kurainen. Esipesussa auton pinnoilta irtoaa pahimmat epäpuhtaudet. Esipesuun kannattaa käyttää vahaystävällistä esipesuainetta, ellei autoa ole tarkoitus vahata pesun jälkeen. Esipesuaine huuhdellaan pois painepesurilla tai vesiletkulla.
Hanki oikeat välineet
– Auton pesuun tulee käyttää nimenomaan auton pesemiseen tarkoitettuja aineita ja välineitä, Vesalainen ohjeistaa.
Esipesun jälkeen tapahtuvaan varsinaiseen pesuun Vesalainen suosittelee käyttämään sientä tai pesukinnasta.
– Ne ovat parempia vaihtoehtoja kuin pesuharja, jonka muoviosilla tulee helposti naarmutettua auton maalipintaa.
Vesalainen toteaa, että auton käsinpesussa on kaksi koulukuntaa. Toinen pesee vain painepesurilla ilman hankausta ja toinen käyttää aina hankaavaa pesuvälinettä. Vesalainen itse kuuluu jälkimmäiseen ryhmään.
Vettä ei saa säästellä
Autoa pestessä on tärkeää, ettei pesuvettä säästellä ja se vaihdetaan riittävän usein eli muutaman kerran pesun aikana. Ämpäri ja pesuväline on syytä huuhdella huolellisesti vettä vaihdettaessa. Vesalainen suosittelee käyttämään ämpäriä, jonka pohjalla on niin sanottu hiekanerotusritilä.
Vesalainen neuvoo pesemään auton osissa eli aloittamaan katon ja ikkunoiden pesusta. Kun ne on pesty ja huuhdeltu, voi siirtyä seuraavaksi konepeltiin ja muihin kuraisempiin osiin. Näin vältetään pesuaineen kuivuminen auton pintaan. Vanteita varten kannattaa varata oma pesuvälineensä.
– Älä hankaa tai pyöritä sientä samassa kohdassa vaan tee pitkiä, selkeitä ja johdonmukaisia liikkeitä sientä useasti huuhdellen. Riittää, että sieni käy kerran joka kohdassa, Vesalainen neuvoo.
Lopuksi kuivaus
Kun auto on pesty ja huuhdeltu huolellisesti, on se syytä kuivata. Kuivaukseen kannattaa käyttää siihen tarkoitettua kumilastaa tai säämiskää. Mikäli auto jätetään kuivaamatta, jää sen maali- ja lasipinnoille pesuvedestä ikäviä kalkkitäpliä.
Myös ovien ja luukkujen tiivisteet on syytä kuivata huolellisesti, jotta niiden jäätymiseltä vältytään. Älä kuitenkaan käytä silikonia tai muita tiivisteen jäätymistä ehkäiseviä aineita, ellet ole varmistanut niiden soveltuvuutta autoosi merkkihuollosta. Osa autonvalmistajista kieltää tiivisteiden käsittelyn ylimääräisillä aineilla, koska ne saattavat käsittelyn johdosta haurastua ennenaikaisesti tai alkaa nitisemään.
Kun pysäköit auton pesun jälkeen ensimmäisen kerran pakkaseen, valitse tasainen pysäköintipaikka ja jätä seisontajarru kytkemättä. Näin ehkäiset seisontajarrun päälle jäätymisen. Auton paikallaan pysyminen on kuitenkin varmistettavat jättämällä vaihde päälle tai kytkemällä automaattivaihteisto P-asentoon.
Auton kuivuttua seisontajarrua voi ja pitääkin käyttää normaalisti.