Auton peseminen on välttämätön toimenpide auton kunnosta huolehtimisessa, mutta siinä on helppo mokata.
Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen kertoo, kuinka välttää pahimmat sudenkuopat.
– Auto on syytä pestä säännöllisesti. Pesujen lisäksi on tärkeää vahata auto huolellisesti vähintään kahdesti vuodessa. Pesujen välissä ilmestyvät tahrat, kuten lintujen ulosteet on poistettava välittömästi, ettei maalipinta vaurioidu, Vesalainen sanoo.
Auto pestään sopimattomassa paikassa
Mikäli auton haluaa pestä kotipihassa, tulisi Vesalaisen mukaan ensin selvittää oman asuinpaikkakunnan määräykset, joissa usein määritellään esimerkiksi sallitut pesuainetyypit sekä pesujen määrä per kuukausi.
Pesuvesien johtaminen sadevesikaivoon ei ole sallittua, vaan ne tulisi imeyttää maaperään.
– Suosittelen käyttämään huoltoasemien tai pesufirmojen itsepesuhalleja, joissa on asianmukaiset erotuskaivot, Vesalainen sanoo.
Autoa ei tulisi pestä myöskään suorassa auringonpaisteessa. Auringossa ollut auto on siirrettävä varjoon hyvissä ajoin ennen pesun aloittamista, jotta sen pinta ehtii jäähtyä.
Pesuaineita tai -välineitä käytetään väärin
Auton pesemiseen tulisi käyttää ainoastaan siihen tarkoitettuja aineita ja välineitä. Esimerkiksi mäntysuopa tai astianpesuaine vahingoittavat auton maali- ja vahapintaa.
Käytettävien välineiden tulee olla ehdottoman puhtaita. Vettä ei pidä säästellä, ja pesuvälineet on huuhdeltava säännöllisesti useita kertoja pesun aikana. Auto on esipestävä huolellisesti ennen sen hankaamista sienellä tai harjalla.
– Mikäli ei ole tarkoitus vahata autoa pesun jälkeen, kannattaa valita sellainen pesuaine, jossa ei ole liuotinta. Liuotin monesti poistaa vahan auton pinnasta, Vesalainen huomauttaa.
Pesun jälkeen auto on syytä kuivata kumilastalla tai esimerkiksi säämiskällä. Vesalaisen mukaan näin vältetään vedessä olevien kalkkijäämien jättämät vaaleat rinkulat.
Vesalaisen mukaan on myös valitettavan yleistä, että autoa naarmutetaan pesun aikana. Rannekellot ja sormukset, mutta myös vaatteissa olevat vetoketjut, niitit ja soljet voivat naarmuttaa auton maalipintaa, kun kurotetaan pesemään esimerkiksi kattoa tai konepeltiä.
Auton sisäsiivouksen osalta Vesalainen muistuttaa, ettei ohjauspyörään kannata laittaa mitään kiillotusainetta, koska monet kiillotusaineet tekevät ohjauspyörän pinnasta liukkaan.
– Kiillotusaine voi kulkeutua myös kojelaudan nappuloista sormien mukana ohjauspyörään, joten on syytä olla tarkkana. Itse en käytä aineita sisäosien kumi- ja muovipintojen kiillottamiseen, vaan tyydyn pyyhkimään pölyt viikoittain.