Vältä näitä mokia pestessäsi autoa – muistathan selvittää, onko kotipihassasi peseminen edes luvallista

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen vastaa lukijoidemme liikenneturvallisuusaiheisiin kysymyksiin joka lauantai. Lähetä oma kysymyksesi osoitteeseen autot@mtv.fi.

Kysymys: Mitä pitää muistaa auton käsinpesussa? Saako omassa pihassa pestä ja mitä virheitä tulee välttää?

Vastaus: Säännöllinen pesu pitää maalipinnan kunnossa. Väärillä menetelmillä ja huonoilla tai likaisilla välineillä ei auton pesuun kuitenkaan kannata ryhtyä. Ei ole myöskään yhdentekevää, missä auton päätyy pesemään. 

Pesupaikkaa valittaessa on ihan ensimmäiseksi selvitettävä, millaisia sääntöjä asuinkunta on asettanut autonpesulle kotipihassa. 

Pääsääntöisesti voisi todeta, että rivi- ja kerrostalojen pihoissa peseminen on useimmiten kiellettyä, koska pesuvettä ei saa johdattaa sadevesikaivoon. Näin ollen asfaltoiduilla pihoilla pesu ei onnistu.

Sen sijaan satunnainen pesu, esimerkiksi omakotitalon pihassa, on usein hyväksyttyä, kunhan pesuvedet imeytetään maaperään. Säännöllinen pesu sen sijaan vaatisi pihaan asianmukaisen pesupaikan, josta jätevedet johdetaan hiekan- ja öljynerotuskaivon kautta jätevesiviemäriin. Mikä sitten on satunnaista ja mikä säännöllistä? Osa kunnista on määritellyt asian tarkemmin – osa taas ei. Itse näkisin, että kerran kuussa olisi vielä satunnaista, mutta pari kertaa kuussa jo säännöllistä. Oman asuinpaikkakunnan ympäristöviranomaisten tulkinta on kuitenkin syytä selvittää.

Varmimpia paikkoja auton omatoimipesuun ovat huoltoasemien, autopesuloiden tai vastaavien ”tee se itse” -pesupaikat, joissa pesuvedet huolehditaan asianmukaisesti eteenpäin.

Satunnaisen pihapesun osalta myös pesuaineista on saatettu antaa kuntakohtaisia ohjeistuksia, jotka vaihtelevat ja joita ei aina ole kovin helppo tulkita: Moni kunta on kieltänyt liuotinpesuaineiden käytön määrittelemättä sen tarkemmin, millaiset liuottimet on kielletty. Osa kuntia taas on määritellyt tarkemmin, että kielto kohdistuu ympäristölle ongelmallisiin hiilivetyliuottimiin. Asiaa ei yhtään yksinkertaista se, että vaikka pesuaineen nimessä ei olisi mainintaa liuottimista, se saattaa silti sisältää pihapesussa kiellettyä hiilivetyliuotinta.

Oikeanlaiset aineet ja puhtaat välineet

Auto tulisi pestä riittävän usein, jolloin lika irtoaa helpommin, ilman vahvoja liuottimia. Pesemistä helpottaa, kun auto vahataan säännöllisesti (vähintään kaksi kertaa vuodessa) käsin. 

Pukeudu auton pesua varten sellaisiin vaatteisiin, joissa ei ole vetoketjuja tai muita metalliosia, jotka saattavat pesun aikana naarmuttaa autoa. Samasta syystä myös kello kannattaa ottaa pois ranteesta, mikäli sellaista käyttää.

Esipesun merkitys korostuu silloin, kun auto on todella likainen: sen tarkoituksena on irrottaa auton pinnoilta pahimmat epäpuhtaudet, ennen varsinaista pesua. Esipesuun kannattaa käyttää vahaystävällistä esipesuainetta, ellei autoa ole tarkoitus vahata pesun jälkeen. Esipesuaine huuhdellaan pois painepesurilla tai vesiletkulla.

Auton pesuun tulee käyttää nimenomaan auton pesemiseen tarkoitettuja aineita ja välineitä. Esipesun jälkeen tapahtuvaan varsinaiseen pesuun suosittelen käyttämään sientä tai pesukinnasta. Ne ovat parempia vaihtoehtoja kuin pesuharja, jonka muoviosilla tulee helposti naarmutettua auton maalipintaa.

Autoa pestäessä on tärkeää, ettei pesuvettä säästellä. Ämpärissä oleva vesi on myös vaihdettava riittävän usein eli muutaman kerran pesun aikana. Älä hankaa tai pyöritä pesuvälinettä samassa kohdassa vaan tee pitkiä, selkeitä ja johdonmukaisia liikkeitä, pesuvälinettä useasti huuhdellen. Riittää, että pesuväline käy kerran joka kohdassa. Ämpäri ja pesuväline on syytä huuhdella huolellisesti vettä vaihdettaessa. Suosittelen käyttämään ämpäriä, jonka pohjalla on hiekanerotusritilä.

Auton varsinainen pesu kannattaa tehdä osissa, katosta aloittaen. Kun katto on pesty ja huuhdeltu, voi siirtyä seuraavaksi laseihin ja sitten konepeltiin. Kun autoa pestään ja huudellaan osissa, yksi kokonaisuus kerrallaan, ei pesuaine ehdi jämähtää auton pintaan. Kuraisimmat osat, kuten helmat ja vanteet, pestään viimeisinä. Vanteita varten kannattaa varata oma pesuvälineensä.

Kun auto on pesty ja huuhdeltu huolellisesti, on se syytä kuivata. Kuivaukseen kannattaa käyttää siihen tarkoitettua kumilastaa tai säämiskää. Mikäli auto jätetään kuivaamatta, jää sen maali- ja lasipinnoille pesuvedestä ikäviä kalkkitäpliä.

teppoboksi teppo vesalainen

Lue myös:

    Uusimmat