Läpinäkyvän vesipullon jättäminen autoon aurinkoisena päivänä ei ole turvallista, sillä se voi pahimmassa tapauksessa johtaa tulipaloon. Vakuutusyhtiöiden korvauspolitiikassa on tällaisissa tapauksissa eroja.
Hellekeleistä saadaan nauttia tänäkin kesänä. Moni pakkaakin vesipulloja mukaan esimerkiksi autoon, mutta on syytä huomata, että tässä piilee myös riski.
Siinä tapauksessa, että aurinko pääsee paahtamaan suoraan auton sisälle, voi vesipullo toimia pahimmassa tapauksessa kuin suurennuslasi ja johtaa jopa tulipaloon auton sisällä.
Tällainen ikävä lopputulos vaatii toteutuakseen kuitenkin optimaaliset olosuhteet, kuten juuri sopivassa asennossa olevan pullon sekä syttyvää materiaalia kohtaan, jota polttopiste kuumentaa. Lisäksi pullon on oltava kirkasta lasia tai läpinäkyvää muovia.
Lue myös: Tarkkana sen käsidesin kanssa: Tämä mies oli päästä hengestään, kun koko auto roihahti liekkeihin
Tämä ei ole syy jättää pakkaamatta vesipulloja autoon, mutta jokaisen on hyvä tiedostaa, että aurinkoisena päivänä läpinäkyvää pulloa ei kannata jättää autoon lojumaan – ainakaan suoraan auringonvaloon.
Korvaisiko vakuutus?
Vakuutusyhtiö LähiTapiolan autopalveluista ja liikenneturvallisuudesta vastaava johtaja Tapani Alaviiri kertoo MTV Uutisille, että auton yllättävästä palosta aiheutuneet vahingot korvataan palovakuutuksesta, joka kuuluu kaikkiin LähiTapiolan kaskovakuutuksiin – myös autoon unohtuneen vesipullon sytyttämän tulipalon vahingot.
Alaviiri pitää tällaista paloa kuitenkin hyvin epätodennäköisenä – etenkin, jos auton ikkunat ovat kiinni.
– Pullosta aiheutuneen palon riski on hyvin pieni. Auton sisustan materiaalit ovat pääsääntöisesti paloa hidastavia ja auton sisätilojen ollessa suljettuina, palamiseen tarvittava happi loppuu aika nopeasti ja palo jää lähinnä kytemisen asteelle, Alaviiri toteaa.
Vakuutusyhtiö Ifin korvauskeskusjohtaja Juha T. Virtanen puolestaan kertoo, ettei tällaisen palon aiheuttamia vahinkoja välttämättä korvattaisi Ifin kaskon paloturvasta. Sen tiedossa ei tosin ole yhtäkään tapausta, jossa auto olisi kärsinyt palovahinkoja autoon jääneen pullon vuoksi.
– Jokainen palovahinko tutkitaan aina tarkasti ja tapauskohtaisesti. Lähtökohtaisesti kuitenkin ajoneuvon kaskovakuutuksiin sisältyvästä paloturvasta on vakuutusehdoissa rajattu pois niin sanotut kuorman aiheuttamat vahingot, eli vakuutuksesta ei korvata vahinkoja, jotka ovat suora seuraus kiinnittämättömästä tai huonosti kiinnitetystä kuormasta. Autossa oleva irtaimisto, eli tässä tapauksessa myös vesipullo, luettaisiin kuormaksi, koska se ei autoon kiinteästi kuulu, Virtanen selventää MTV Uutisille.
– Auton paloturva kattaa ajon aikana aiheutuneen tulipalon, kun se ei johdu jonkin koneen osan ylikuumenemisesta, irti päässeen tulen aiheuttaman vahingon ja tuhopolton, hän täsmentää.
Lue myös: Hellevinkki tien päälle: Nopeuta auton viilenemistä suuntaamalla ilmastoinnin suuttimet näin
Artikkeli on julkaistu aiemmin kesällä 2021.