Auttaako hunaja oikeasti yskään? Ylilääkäri vastaa

Syksyisin liikkeellä on flunssaa ja muuta pöpöä. Mutta miksi pitkittyneeseen yskään ei määrätä yskänlääkkeitä?

Moni tauti jättää jälkeensä pitkittyneen yskän. Vaikka yskä jatkuisi viikkotolkulla, lääkärit eivät useinkaan määrää reseptillisiä vahvoja yskänlääkkeitä oireiden hoitoon. Mistä tämä johtuu?

– On todettu, että näistä reseptilläkään olevista yskänlääkkeistä ei juuri apua ole tautiin. Elikä ei lyhennä sitä taudin kestoa juurikaan eikä oikeastaan helpota niitä oireitakaan välttämättä. Että kovin herkästi ei niitä määrätä, kertoo Pihlajalinnan ylilääkäri Kajsa Järvinen Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa.

Niin ikään ilman reseptiä myytävistä yskänlääkkeistä ei Järvisen mukaan ole hyötyä.

Toimiiko hunaja oikeasti yskään?

Yskänlääkkeiden sijaan yskään suositellaan usein hunajaa. Mutta onko hunaja oikeasti yskän parantava ihmelääke?

– Kyllä se oikeasti on ihan tutkittua, että hunajasta on apua yskään. Se mekanismi on vähän avoin, mutta arvellaan, että se liittyy siihen, että se hunaja vähän niin kuin sokeroi niitä limakalvon hermopäitä siellä nielussa ja lievittää sitä kutinaa ja kurkun tuntemusta. Siinä on runsaasti sokeria, niin se edesauttaa sitä liman tuloa sieltä ylös, Järvinen selittää.

Hunajan voi Järvisen mukaan nauttia haluamallaan tavalla, esimerkiksi suoraan lusikalla tai teen seassa. Alle 1-vuotiaalle ei hunajaa saa antaa botulismivaaran vuoksi.

Entä onko inkivääristä, sitruunasta tai valkosipulista hyötyä?

– Ei ole todettu mitään apua.

Millaisia tauteja nyt on liikkeellä? Milloin kannattaa tehdä koronatesti? Missä vaiheessa kannattaa mennä lääkäriin? Katso koko haastattelu alla olevalta videolta!

Monista taudeista jää viikkokausia jatkuva yskä - lääkkeeksi suositellaan kuitenkin vain hunajaa, miksi? 6:06
Videolla myös: Hallitus haluaa tuoda osan ilman reseptiä saatavista lääkkeistä ruokakauppoihin. Miten Apteekkariliitto kommentoi?

Lue myös:

    Uusimmat