Näin hoidat kuivaa yskää.
Talvella monia yskittää. Proviisori Anu Rantakallio Yliopiston Apteekista kertoo MTV Uutisille, että tällä hetkellä asiakkailla näyttäisi olevan paljon kuivaa yskää, mutta silti tyypillisen verran vuodenaikaan nähden.
– Yleisestikin talviaikaan on enemmän asiakkaita, jotka kysyvät apua kuivaan yskään, kuin esimerkiksi kesällä.
HUSin osastonylilääkäri, keuhkolääkäri Hanna Hisinger-Mölkänen kertoo, että tautitalvi on ollut hankala.
– Monet ovat sairastelleet kenties enemmän kuin muina talvina. Ylähengitystieinfektioihin saattaa liittyä yskää.
Lue myös: Pitkä sairastelu ja jälkitauteja – yksi seikka tekee influenssasta "erityisen hankalan" taudin
Miksi yskittää?
Yskä on tarkoituksenmukainen refleksi, jonka tarkoitus on puhdistaa hengitystiet sinne kuulumattomista asioista, kuten limasta, kertoo Terveyskirjasto.
Yskä voi johtua esimerkiksi flunssasta eli ylähengitystieinfektiosta.
– Usein flunssa alkaa kuivalla ärsytysyskällä ja menee limaisempaan suuntaan, Rantakallio kertoo.
Tyypillisesti kuiva yskä on kutiavaa yskää. Siitä puhutaan usein ärsytysyskänä, koska se kutittaa kurkussa ja aiheuttaa voimakkaan tarpeen yskähdellä.
Kuivan yskän monet syyt
Jos kuiva ja pitkittynyt yskä vaivaa, taustalla voi olla monia syitä. Se voi olla oire flunssan tai keuhkoputkentulehduksen jälkeen iskeneestä jälkitaudista, kuten poskiontelon tulehduksesta.
THL:n tartuntatautilääkäri Aino Nyqvist kertoi MTV Uutisille marraskuussa 2024, että esimerkiksi lisääntynyt mykoplasma voi aiheuttaa pitkittynyttä yskää.
Kuiva ärsytysyskä voi johtua myös astmasta. Potilaan Lääkärilehden mukaan astma alkaa usein oireilla infektion jälkeen. Mikäli astmaatikolla oireilu hankaloituu tai lisääntyy usein infektioiden yhteydessä, kannattaa astman perushoito arvioida yhdessä lääkärin kanssa.
Pitkittyneen yskän taustalla voi piillä myös jokin muu keuhkosairaus, kuten keuhkoahtaumatauti tai keuhkosyöpä.
Lue myös: HUS-alueella poikkeuksellinen keuhkokuumekesä – mykoplasma vienyt sairaalahoitoon nuoria aikuisia
Yskä voi myös olla joidenkin lääkkeiden haittavaikutus. Yksi esimerkki tällaisesta ovat ACE-estäjät, joita käytetään verenpaineen ja sydäntautien hoidossa.
– Ne voivat joskus aiheuttaa ärsytysyskää, Rantakallio kertoo.
Hän lisää, että kuivaa yskää voi aiheuttaa myös refluksitauti, samoin jotkin sydänsairaudet.
Refluksitaudissa etenkin makuulla ollessa mahan sisältöä voi nousta nieluun ja päästä sieltä ärsyttämään keuhkoputkia, kertoo Terveyskirjasto.
Lue myös: Estääkö vitamiinitankkaus flunssan? Lääkäri vastaa
Pitkittynyt, krooninen nuha voi sekin pistää yskittämään. Pitkittyneessä nuhassa limaa valuu koko ajan nieluun ja se yskittää. Potilaan Lääkärilehden mukaan tämä on yleisin pitkittyneen kuivan yskän syy.
Pitkittyneen yskän syynä voi olla myös hinkuyskä.
Aina syytä pitkittyneeseen kuivaan yskään ei välttämättä löydetä. Terveyskirjaston mukaan tähän on esitetty erääksi syyksi yskän refleksikaaren yliherkkyyttä, jolloin voidaan puhua "yskäherkkyysoireyhtymästä". Yskänrefleksi voi käynnistyä pienemmästä ärsykkeestä kuin normaalisti (esimerkiksi nauramisesta tai puhumisesta) ja olla selvästi voimakkaampi.
Näin hoidat kuivaa yskää
Rantakallio vinkkaa, että kuivan yskän hoidon kannalta tärkeintä on pitää nielu kosteana. Juo vettä, imeskele imeskelytabletteja. Nielu ei tällöin kuivu ja syljen erittyminen lisääntyy.
Höyryhengitys on myös todella hyvä konsti.
– Esimerkiksi lämpimässä suihkussa voi höyryhengittää, Rantakallio vinkkaa.
Kurkkua voi kostuttaa esimerkiksi vesipiipulla, joita saa apteekista.
Monesti yskä lisääntyy makuulle mennessä. Kannattaakin hieman korottaa sängynpäätyä yöksi ja nukkua pystymmässä asennossa.
Kätevä keino yskän lievittämiseen on hunaja. Hunajalla on kosteuttavia ja antibakteerisia vaikutuksia, joiden vuoksi sitä suositellaan yskän hoitoon yli 1-vuotiaille.
Lue myös: Onko hunajasta oikeasti apua yskään?
Myös Hisinger-Mölkänen kehottaa hoitamaan hengitystieinfektion jälkeistä yskää apteekin itsehoitovalmisteilla ja muistamaan nenän kostutuksen. Erityisesti nenän hoito paikallisvalmistein saattaa helpottaa yskäoiretta flunssan jälkeen ilmenevässä yskässä.
Terveyskirjasto kertoo, että reseptillä saatavien yskänärsytystä lieventävien lääkkeiden teho ei ole kovin kummoinen.
Näistä oireista lääkäriin
Kun yskä kestää yli kahdeksan viikkoa, se luokitellaan pitkäkestoiseksi. Jos näin pitkään yskittää, on hyvä alkaa selvittää asiaa tarkemmin.
Aiemminkin voi toki ottaa yhteyttä lääkäriin. Jos yskä on hankalaoireinen, valvottaa öisin tai siihen liittyy yleisoireita, kuten kuumetta, hengitysvaikeutta tai selkeää voinnin alenemaa, on hyvä hakeutua lääkärin arvioon. Samoin, mikäli yskän mukana ilmenee verta. Esimerkiksi Terveyskirjasto vinkkaa ottamaan yhteyttä lääkäriin, jos yskä jatkuu yli kolmatta viikkoa putkeen.
– Jos apteekin itsevalmisteilla ei pärjää, totta kai siinä kohtaa moni hakeutuu lääkäriin pohtimaan, onko jotain lisäapua mahdollista saada, Hisinger-Mölkänen kertoo.
Lääkäriin kannattaa suunnata pikaisemmin, jos yskökset ovat rusehtavia tai punertavia. Terveyskirjasto suosittaa, että päivystyksen arvio on hyvä kuulla, jos tuntuu kylkikipua, voimakasta hengenahdistusta, vinkuvaa hengitystä tai jos huulen sinertävät.
Pikaisen reagoinnin kategoriaan kuuluu myös se, jos hengitys tuntuu raskaammalta tai jos kuumetta on ollut pitkään. Suuntaa lääkäriin myös, jos yskään liittyy korva- tai kasvokipua.
Onko flunssan nujertamiseen oikotietä?
7:53Haastattelussa HUS:n infektiotautien ylilääkäri Asko Järvinen ja Terveystalon työterveyslääkäri Anita Riipinen.
Lue myös: Oireettomuus ei riitä! Näin kauan hengitystieinfektiosta pitää oikeasti toipua ennen kuin voi taas treenata
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Osittaiset lähteet: Potilaan Lääkärilehti, Terveyskirjasto