Avaruuskävelyn historiaa tehnyt miehistö palasi Maahan

SpaceX-yhtiön historiallisella Polaris Dawn -avaruuslennolla ollut miehistö on palannut takaisin. Polaris Dawn on ensimmäinen kolmesta miljardööri Jared Isaacmanin ja SpaceX:n yhteistyönä toteutettavasta avaruuslennosta.

SpaceX-yhtiön historiallisella Polaris Dawn -avaruuslennolla ollut miehistö palasi vajaan viikon matkan jälkeen Maahan. 

Avaruuslentoa seuranneessa lähetyksessä näkyi, kuinka miehistöä kuljettanut Dragon-alus laskeutui mereen Yhdysvaltain Floridan osavaltion rannikolla varhain sunnuntaiaamuna paikallista aikaa.

Alus nostettiin nelihenkistä miehistöä noutamaan tulleeseen laivaan noin puoli tuntia myöhemmin.

Lyhyen lääkärintarkastuksen jälkeen SpaceX:n avaruusinsinööri Anna Menon oli ensimmäinen ulos astunut miehistön jäsen. Hänen jälkeensä tulivat avaruusinsinööri Sarah Gillis, Yhdysvaltain ilmavoimien eläköitynyt lentäjä Scott Poteet ja miehistöä johtanut miljardööri Jared Isaacman.

Miehistö lähti matkaan tiistaina Kennedyn avaruuskeskuksesta Floridasta. Lähtöä oli aiemmin lykätty pariin otteeseen muun muassa teknisten ongelmien ja huonon sään vuoksi.

"Maailma näyttää täydelliseltä"

Avaruuslennolla tehtiin historiaa torstaina, kun Isaacman ja Gillis tekivät ensimmäisen yksityisen avaruuskävelyn.

– Kotona meillä kaikilla on paljon työtä tehtävänä. Mutta täältä katsottuna maailma näyttää täydelliseltä, Isaacman sanoi SpaceX:n suorassa lähetyksessä päästyään Dragon-aluksen ulkopuolelle.

Isaacman ja Gillis tekivät avaruuskävelyn aikana liikkuvuustestejä SpaceX:n kehittämissä uusissa avaruuspuvuissa. Kumpikin oli aluksen ulkopuolella kymmenisen minuuttia.

Shift4 Payments -yhtiön perustaja Isaacman oli mukana myös Space X:n ensimmäisellä täysin siviileistä koostuneella avaruuslennolla vuonna 2021.

Isaacman ei ole kertonut julkisesti, kuinka paljon rahaa hän on projektiin investoinut. Raportit ovat kuitenkin viitanneet hänen maksaneen noin 200 miljoonaa dollaria aiemmasta siviililennostaan avaruuteen.

Polaris Dawn on ensimmäinen kolmesta Isaacmanin ja SpaceX:n yhteistyönä toteutettavasta avaruuslennosta.

Juttua päivitetty kauttaaltaan kello 14.48.

Lue myös:

    Uusimmat