"Näyttää täydelliseltä maailmalta" – tältä näytti historian ensimmäinen yksityinen avaruuskävely

Avaruusyhtiö SpaceX:n Polaris Dawn -lennolla tehtiin historian ensimmäinen yksityinen avaruuskävely.  

Polaris Dawn -lento laukaistiin matkaan tiistaina 10. syyskuuta, ja sen on määrä kestää viisi päivää. Miljardööriyrittäjä ja lennon rahoittaja Jared Isaacman ja SpaceX:n työntekijä Sarah Gillis astuivat ulos Crew Dragon -kapselista historiallisesti noin 700 kilometrin korkeudessa. Polaris Dawn on jo käynyt matkansa aikana pidemmällä avaruudessa kuin kukaan ihminen noin viiteenkymmeneen vuoteen. Lento kävi korkeimmillaan 1400 kilometrin korkeudessa.

Vartti aikaa aluksen ulkopuolella

Crew Dragonin kaikki neljä astronauttia joutuivat pukeutumaan SpaceX:n kehittämiin avaruuspukuihin, joiden toimivuutta testattiin myös. Vaikka vain kaksi poistui kävelylle, puki koko miehistö asut. Tämä johtuu siitä, ettei aluksessa ole ilmalukkoa, jonka kautta yleensä avaruuteen siirrytään. Tästä syystä alus kylmeni myös rajusti, kun sen nokassa sijaitseva luukku avattiin kävelyä varten. 

Lennon komentaja Isaacman oli parivaljakosta ensimmäinen, joka leijui kylmään avaruuteen, ja hänen perässään avaruusinsinööri Gillis. 

Kävely itsessään kesti 15–20 minuuttia, mutta koko operaatio luukun avaamisesta kapselin uudelleenpaineistukseen kesti yhteensä useamman tunnin. 

Miehistö kouluttautui kaksi vuotta

Avaruuslento lähti matkaan Yhdysvaltain Floridasta Kennedyn avaruuskeskuksesta varhain tiistaina paikallista aikaa.

Neljän hengen miehistö kävi läpi kahden vuoden koulutuksen ennen lentoa. Koulutukseen kuului niin simulaattoreiden käyttöä kuin esimerkiksi laskuvarjohyppyä ja laitesukellusta.

Avaruuslennon aikana miehistö myös testaa satelliittiyhteyksiä sekä tekee lukuisia tieteellisiä kokeita.

Avaruuslennon lähtöä lykättiinkin aiemmin pariin otteeseen muun muassa teknisten ongelmien ja huonon sään vuoksi.

Polaris Dawn -lennon on määrä olla ensimmäinen kolmesta Polaris-projektin lennosta, jotka toteutetaan Isaacmanin ja SpaceX:n omistajan Elon Muskin yhteistyönä.
Isaacman ei ole kertonut julkisesti, kuinka paljon rahaa hän on projektiin investoinut. Hänen on kuitenkin kerrottu maksaneen noin 200 miljoonaa dollaria aikaisemmasta siviililennostaan avaruuteen.
 

Lue myös:

    Uusimmat