Avi ei taipunut STM:n tahtoon – näin ministeriö kommentoi neuvotteluja tilojen sulkemisesta: "Lainsäädäntöä on mahdollista tulkita eri tavoin"

Etelä-Suomen aluehallintovirasto (Avi) kertoo tiedotteessaan, ettei se muuta perjantaina tekemäänsä päätöstä tiettyjen tilojen sulkemisesta pääkaupunkiseudulla ja tietyissä ympäryskunnissa. Päätös syntyi yhdessä sosiaali- ja terveysministeriön kanssa sen jälkeen, kun osapuolet olivat neuvotelleet tartuntatautilain uusien toimivaltuuksien soveltamisesta ja tulkinnasta.

Avi ei taipunut STM:n ohjaukselle estää tilojen käyttö kokonaan, vaan esimerkiksi yksityisiä kuntosaleja saa pitää auki korkeintaan 10 hengelle kerrallaan.

STM julkaisi päätöksestä myös oman tiedotteen, jossa se perusteli toimintaansa.

– STM on tartuntatautilain mukaisessa roolissaan antanut aluehallintovirastoille ohjausta päätöksentekoa varten tilanteessa, jossa valtakunnallinen tartuntojen ilmaantuvuus on pandemia-ajan korkeimmalla tasolla ja muuntoviruksen helpomman tartuttavuuden uhka valtakunnallisesti ja erityisesti HUS-alueella on ilmeinen.

Viranomaisten keskusteluissa ilmeni STM:n mukaan, että lainsäädäntöä on mahdollista tulkita eri tavoin.

– STM:n näkemyksen mukaan lähtökohtana tulisi olla se tulkintavaihtoehto, joka parhaiten varmistaa ihmisten hengen ja terveyden suojaamisen sekä riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut kaikin käytettävissä olevin välttämättömin ja oikeasuhtaisin keinoin sekä perustuu parhaaseen saatavilla olevaan tietoon. Aluehallintoviraston vastuulla on tehdä varsinaiset päätökset mm. tilojen käytön edellytyksistä tai sulkemisesta alueellaan.

STM:n mukaan ministeriö ja aluehallintovirastot "jakavat näkemyksen epidemiatilanteen vakavuudesta ja viranomaisten velvollisuudesta toimia parhaansa mukaan kansalaisten perusoikeuksien turvaamiseksi".

– Tartuntatautien torjunnalla turvataan oikeutta elämään ja terveyteen sekä riittäviin sosiaali- ja terveyspalveluihin, samalla kun sen edellyttämillä toimenpiteillä saatetaan puuttua muihin perusoikeuksiin.

STM tiedottaa harkitsevansa parhaillaan tarvetta lainsäädännön täsmentämiselle, jotta toimeenpano paremmin vastaisi lainsäätäjän tahtoa. 

Lue myös:

    Uusimmat