AVI huomautti Pohjanmaan hyvinvointialuetta psykiatristen palveluiden saatavuudesta – osa jonottanut hoitoa vuosia

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on antanut huomautuksen Pohjanmaan hyvinvointialueelle aikuispsykiatrisen erikoissairaanhoidon palveluiden saatavuudesta. 

AVI on selvittänyt Pohjanmaan hyvinvointialueen aikuispsykiatrian erikoissairaanhoidon palveluiden saatavuutta ja henkilöstön riittävyyttä saatuaan asiaa koskevan epäkohtailmoituksen. Huomautus annettiin neuropsykiatristen puutteissa tutkimusten järjestämisessä riittävässä laajuudessa, sekä riittävän henkilöstön varmistamisessa aikuispsykiatrian erikoissairaanhoidon palveluissa. 

Aluehallintovirasto arvioi, että aikuispsykiatrian erikoissairaanhoidon avohoidon palvelut eivät ole täysin toteutuneet hyvinvointialueella potilaiden tarpeiden mukaisesti. 

Jonot jopa vuosia

Varsinkin neuropsykiatristen tutkimusten kysyntä on kasvanut viime vuosina paljon, ja niihin pääsemisessä on esiintynyt hyvinvointialueella merkittäviä viiveitä. Potilaat ovat voineet joutua odottamaan aikaa tutkimuksiin sisältyville vastaanottokäynneille jopa vuosia sen jälkeen, kun neuropsykiatristen tutkimusten tarve on todettu. 

Osaltaan tämä on johtunut siitä, että tutkimuksia ja hoidon seurantaa tekeviä lääkäreitä, psykologeja ja sairaanhoitajia on ollut käytössä liian vähän palveluiden kysyntään nähden.

– Psykiatrian palveluissa on tavanomaista, että potilaan taudinmääritys ja hoidon suunnittelu edellyttävät usean eri ammattihenkilön osallistumista arviointiin. Jos arviointikäyntejä ei ole saatavilla potilaiden tarpeita vastaavasti, voi se pitkittää tutkimuksiin käytettävää kokonaisaikaa ja joissakin tilanteissa viivästyttää myös tutkimusten perusteella tarpeelliseksi todetun hoidon aloittamista, aluehallintoylilääkäri Miia Kaartinen toteaa AVI:n tiedotteessa.

Hyvinvointialue on tunnistanut neuropsykiatrisiin tutkimuksiin pääsyn ongelmat ja ryhtynyt toimenpiteisiin palveluiden saatavuuden varmistamiseksi. Tavoitteena on muun muassa siirtää aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriön (ADHD) tutkimusta ja -ohjausta perustasolle erikoisairaanhoidon jonojen lyhentämiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat