Avilta sapiskaa Pohjois-Karjalan lastensuojelulle – uhkana jättisakko

Lapsiasiainvaltuutettu: Lastensuojelussa väärin kohdattu vanhempi voi jopa hylätä lapsensa 1:44
Lapsiasiainvaltuutettu: Lastensuojelussa väärin kohdattu vanhempi voi jopa hylätä lapsensa.

Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen on nyt huolehdittava lastensuojelun asiakassuunnitelmien laadinnasta ja päivittämisestä uhkasakon uhalla, tiedottaa aluehallintovirasto.

Itä-Suomen aluehallintovirasto (avi) määräsi Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen saattamaan lastensuojelun asiakassuunnitelmien laatimisen ja päivittämisen lainmukaiseksi tämän vuoden aikana. Muussa tapauksessa Pohjois-Karjalan hyvinvointialuetta odottaa 400 000 euron sakkomaksu.

Pohjois-Karjalan lastensuojelun nykyisestä asiakassuunnitelmasta puuttuu noin 20 prosenttia hyvinvointialueen lastensuojelun asiakkaista. Kyseinen lukema on kaksinkertaistunut sen jälkeen, kun Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen järjestämisvastuu siirtyi kunnilta hyvinvointialueelle vuoden 2023 alussa. 

Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä kamppaili asiakassuunnitelmien lainmukaisessa laatimisessa kuitenkin jo ennen järjestämisvastuun siirtymää, avi huomauttaa tiedotteessa.

Asiakassuunnitelmia valvotaan omavalvonnalla

Asiakassuunnitelma on asiakirja, joka ohjaa lastensuojelun työskentelyä. Siksi asiakassuunnitelman puuttuminen on omiaan vaarantamaan lasten, nuorten ja perheiden tuen ja oikeuksien toteutumista, tiedotteessa sanotaan.

Pohjois-Karjalan hyvinvointialue on ilmaissut tehostaneensa asiakassuunnitelmien ajantasaisuuden omavalvontaa. Asiakassuunnitelmien lainmukaisuutta valvotaan omavalvonnalla neljä kertaa vuodessa. Jos niissä havaitaan puutteita, tulee johtavan sosiaalityöntekijän laatia suunnitelma työntekijän kanssa tilanteen korjaamiseksi.

Aluehallintovirasto muistuttaa tiedotteessaan, että vaikka hyvinvointialueen omavalvonnan toimenpiteet ovat askel oikeaan suuntaan, ne eivät yksinään vielä riitä. Pitkään jatkuneita puutteita ei ole saatu korjattua omavalvonnan keinoin. Aluehallintovirasto pitää määräyksen antamista uhkasakolla tehostettuna perusteltuna, jotta lastensuojelun asiakkaiden oikeudet voidaan turvata.

STT korjaa juttua 4.7.2024 kello 20.23: Jutusta on poistettu lause, jonka mukaan aluehallintovirasto olisi ottanut Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen lastensuojelun valvontaansa kesällä 2023 Joensuussa tapahtuneen lapsen kuoleman takia. Valvonta-asia on ollut vireillä jo vuodesta 2022 lähtien, joten se ei liity viime kesän lapsen kuolemantapaukseen. Juttuun on myös lisätty kakkosotsikko.

Lue myös:

    Uusimmat