Avin mukaan ruokalähetit ovat työsuhteessa, Wolt aikoo valittaa: "Tämä on uudenlaista työtä, ja se pitäisi mahdollistaa, ei estää"

5:46img
Woltin ruokalähetit ovat avin mukaan työsuhteessa yritykseen – romahtaako koko liiketoimintamalli? Näin vastaa Wolt.
Julkaistu 01.11.2021 14:34(Päivitetty 01.11.2021 19:56)
Toimittajan kuva
Kati Hyttinen

kati.hyttinen@mtv.fi

Ruokakuljetusyhtiö Wolt aikoo valittaa hallinto-oikeuteen työsuojeluviranomaisen päätöksestä, jonka mukaan Woltin ruokalähetit ovat työsuhteessa yritykseen.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto määrää päätöksessäään, että Woltin pitää 14 päivän aikana ryhtyä toimiin työaikakirjanpidon pitämiseksi tai tekemään toimista selvitys työsuojeluviranomaiselle. 

Lue myös: Työsuojeluviranomainen: Woltin ruokalähetit ovat työsuhteessa ja heidän tekemistään työtunneista tulee pitää työaikakirjanpitoa

Woltin perustajaosakas Juhani Mykkänen ihmettelee tiedotteessa avin päätöstä ja toteaa, että avi on työneuvoston lisäksi ainoa taho, joka on nähnyt Wolt-lähettien työn työsuhteisena. 

– Sen sijaan aiemmin uutisoidusti niin Verohallinto, hallinto-oikeus lähetin verotusta koskevassa päätöksessään, tapaturma-asian korvauslautakunta ja sosiaaliturvan muutoksenhakulautakunta ovat pitäneet Wolt-lähetin työtä yrittäjätyönä, Mykkänen listaa.

Mykkänen tähdentää sitä, että myös avin mielestä moni tekijä puoltaa tulkintaa läheteistä yrittäjinä, lainsäädäntö kaipaa uudistamista ja että asiassa tarvitaan tuomioistuintason ratkaisu. 

– Olemme näistä kaikista samaa mieltä. Avi tekee asiassa vain työtään, ja työneuvoston lausuttua mitä lausuivat avin on vaikea toimia toisinkaan.

– Wolt-läheteistä yli 70 % on sitä mieltä, että yrittäjyyden vapaus on heille työsuhteen turvaa tärkeämpää. Moni heistä tekee työtä useille alustoille ja on viestittänyt meille toivovansa, että taistelemme nykymallin puolesta, Mykkänen perustelee. Mykkäsen mukaan hallinto-oikeusprosessiin jatkamisessa ei ole kyse siitä, ettei Wolt yrityksenä kunnioittaisi viranomaisia, vaan siitä, että he ”haluavat puolustaa lähettejään ja uudenlaista työtä”.  Kaikilla osapuolilla on oikeus saada asiassa oikea tuomioistuintason ratkaisu. 

Lue myös: Woltin perustaja raivostui ministerin väitteistä MTV:n kolumnissa: ”Arvostan Li Anderssonia todella paljon, mutta tämä kirjoitus oli täynnä asiavirheitä”

"Kummallinen työsuhde"

Mykkäsen mielestä on ylipäätään eriloinen ajatus pitää Wolt-kuskeja työsuhteisina.

– Mallia, jossa ihminen päättää reaaliajassa työaikansa, ei voi edes teoriassa järjestää työsuhteessa nykyisen lainsäädännön puitteissa. Sen sijaan työnantajalla on velvollisuus esimerkiksi suunnitella työvuorot vähintään viikkoa etukäteen.

– Jos lähetin työ olisi toteutettava työsuhteessa nykylainsäädännön puitteissa, meidän olisi käytännössä purettava sopimukset kaikkien nykyisten lähes 5 000 lähetin kanssa, ja heistä suurin osa jäisi ilman työtä. Sen jälkeen järjestäisimme runsaalle 2 000 lähetille työtä, jossa ihmiset saavat nykyisestä poiketen pomot, työvuorot sekä tulostavoitteet, ja korvaustaso sekä vapaus laskisivat merkittävästi. 

Lue myös: Lausunnot ruokalähettien työsuhteista yllättivät Woltin perustajaosakkaan: "Aiemmin viranomainen on ollut juuri toista mieltä"

"Kyseessä on yrittäjätyö"

Vastaavasti kyseessä on nyt Mykkäsen mukaan yrittäjätyö, koska toisin kuin työsuhteessa, lähetti päättää itse siitä, milloin tekee töitä. 

– Hän voi hyväksyä ja hylätä tarjottuja keikkoja. Hän tekee töitä omilla välineillään. Hän voi työskennellä samaan aikaan vapaasti muille yrityksille. Hän voi käyttää sijaista. 

Lähetti myös laskuttaa palkkionsa keikkakohtaisesti. Mykkäsen mukaan toteutunut korvaustaso on ollut yli 50 % korkeampi kuin se olisi työsuhteessa. 

– Wolt ei johda eikä valvo lähetin työtä, ja jos lähetti ei ole tyytyväinen yksittäisestä kuljetuksesta tarjottuun palkkioon, hän voi kieltäytyä kuljetuksesta, Mykkänen toteaa tiedotteessa.

– Tämä on uudenlaista internetin mahdollistamaa työtä, ja se pitäisi mahdollistaa yhtenä vaihtoehtona työmarkkinoilla, ei estää. Paras keino kehittää tilannetta on parantaa itsensä työllistäjien turvaverkkoja, ei pakottaa itsensä mieluusti työllistäviä ihmisiä työsuhteeseen.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Työneuvosto päätti vuosi sitten: ruokalähetit eivät ole yrittäjiä. –Woltin perustaja kertoi suorassa lähetyksessä, mitä päätös tarkoittaa.

Tuoreimmat aiheesta

Työ