Työsuojeluviranomainen: Woltin ruokalähetit ovat työsuhteessa ja heidän työtunneista tulee pitää työaikakirjanpitoa

5:46img
Woltin ruokalähetit ovat avin mukaan työsuhteessa yritykseen – romahtaako koko liiketoimintamalli? Näin vastaa Wolt.
Julkaistu 01.11.2021 13:30(Päivitetty 01.11.2021 19:57)

MTV UUTISET - STT

Työsuojeluviranomainen katsoo, että ruokakuljetusyhtiö Woltin ruokalähetit ovat työsuhteessa ja että heidän tekemistään työtunneista tulee pitää työaikakirjanpitoa.

Päätöksessä määrätään, että Woltin pitää 14 päivän sisällä ryhtyä toimiin työaikakirjanpidon pitämiseksi tai tehdä toimista selvitys työsuojeluviranomaiselle.

Asiasta päätti Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue. Päätöksestä voi valittaa hallinto-oikeuteen.

"Asiaan olisi hyvä saada ratkaisu"

Avin työsuojelun vastuualueen johtaja Erik Taarnala sanoi pitävänsä toivottavana, että asiasta saataisiin tuomioistuimen ratkaisu.

– Lainsäädännöllisesti sitovasti asian voi ratkaista vain tuomioistuin. Työlainsäädäntö ei ole pysynyt työelämän murroksen ja teknologian kehityksen mukana, ja nykytilanteessa työelämän osapuolten on vaikea ennakoida, miten lakia tulkitaan, Taarnala sanoi tiedotteessa.

Miksi työntekijät eivät voi olla yrittäjiä?

Asiaa arvioitaessa tuli esiin seikkoja, jotka olisivat voineet puoltaa myös ruokalähettien määrittelemistä yrittäjiksi, mikä on ollut Woltin linja asiassa.

Työsuojeluviranomainen päätyi kuitenkin katsomaan asiaa siltä kannalta, että työnantajavelvoitteet on säädetty sopimussuhteessa heikomman osapuolen turvaksi.

Päätöstä perustelivat työn suoritustapaan liittyvät tekijät. Ruokalähetit ovat alisteisessa asemassa suhteessa Woltiin ja sen hallinnoimaan alustaan. Wolt määrittelee työn tekemistä johtamalla ja valvomalla työtä alustan kautta sekä kontrolloimalla sijaisen käyttämistä. Läheteillä ei ole vaikutusmahdollisuutta palkkiotasoon ja korvauksen suuruuteen.

9:17img

Mikä on Woltin räjähdysmäisen nopean kasvamisen ja menestyksen takana? Woltin perustaja Miki Kuusi arvioi suosiota MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa tammikuussa.

Tuoreimmat aiheesta

Työsuojelu