Avioehtoko epäromanttinen? Asianajaja toista mieltä – "Voi miettiä, onko se hyvä lähtökohta avioliitolle"

Miksi avioehto kannattaa tehdä?

Asianajajaliiton puheenjohtaja Hanna Räihä-Mäntyharju vieraili Ivan Puopolon haastattelussa Huomenta Suomessa keskustelemassa avioehdon tarpeellisuudesta. Räihä-Mäntyharjun mielestä avioehto on positiivinen asia.

Avioliiton solmiminen keskittyy edelleen romanttisiin näkökulmiin, eikä ajatella niinkään sitä, että avioliitto on juridinen sopimus, johon liittyy merkittäviä taloudellisia asioita.

Avioehto voi tuntua epäromanttiselta, mutta asianajaja ajattelee siitä juuri päinvastoin.

– Jotkut parit eivät tee avioehtoa, koska se koetaan epäromanttisena. Tämä on tabu, josta pitäisi päästä eroon. 

– Mielestäni avioehto on romanttinen ajatus, haluan mennä nimenomaan naimisiin kanssasi riippumatta siitä, että onko sinulla perämetsää. Silloin ainakaan taloudelliset asiat eivät vaikuta avioliittopäätökseen, Räihä-Mäntyharju huomauttaa.

– Ja jos jo avioliiton solmimistilanteessa ollaan eri mieltä, niin voi miettiä, onko se hyvä lähtökohta ylipäätään avioliitolle, Räihä-Mäntyharju kysyy.

Suosio lisääntynyt

Avioehtojen määrä on Hanna Räihä-Mäntyharjun mukaan viime vuosina lisääntynyt ja avioehdosta puhutaan enemmän. 

– Avioehdossa on hyvä huomioida kummankin puolison tilanne. Jos toisella on avioliittoon mentäessä merkittävää varallisuutta, voi tuntua oikeudenmukaiselta, että toisella ei myöhemminkään ole oikeutta siihen omaisuuteen.

Avioehtoa voi sovitella

Jos on täysin poissulkeva avioehto, jossa toinen puoliso työssä ollessa pystyy kerryttämään omaisuutta ja toinen jää puille paljaille eron sattuessa, niin miten se huomioidaan erotilanteessa?

Räihä-Mäntyharju ajattelee, että sellaisessa tilantessa olisi mahdollista, että pesänjakaja arvioi että avioehtoon voisi olla olemassa sovitteluperuste.

– Ääritilanteessa avioehto voitaisiin eron yhteydessä jättää kokonaan huomiotta.

Yleisimmät avioehdot sovitaan niin, että kummallakaan puolisolla ei ole oikeutta toisen omaisuuteen.

– Tai sitten erotellaan esimerkiksi perintönä saatu omaisuus. Avioehtosopimus voidaan tehdä myös niin että se on voimassa avioerotilanteessa, mutta ei silloin, jos se päättyy puolison kuolemaan, Räihä-Mäntyharju toteaa.

Katso myös: Avioliittoon astellessa yhä useampi tekee puolisonsa kanssa avioehdon

Lue myös:

    Uusimmat