Toisin kuin Suomessa, Ranskassa eroon päätynyt voi omaisuuden jakamisen lisäksi joutua maksamaan ex-puolisolle elatusapua. Tuen määrään voivat vaikuttaa niin aviovuodet, puolison terveys kuin ikäkin.
Ranskalainen Nicolas* erosi kolme vuotta sitten oltuaan naimisissa 13 vuotta. Ero oli hyvin riitaisa, jota on puitu lakimiesten avulla, oikeudessa saakka. Avioehtoa pariskunnalla ei ollut.
– Kaikki muu paitsi talo olivat yhteistä, Nicolas kertoo nyt.
Eron myötä Nicolas joutuu maksamaan entiselle vaimolleen elatusapua kuukausittain. Ranskassa puolisolla, joka köyhtyy avioeron myötä, on oikeus vaatia tietyn elintason säilymistä. Elatusavun kokoa ei ole ennalta määritetty, vaan se riippuu monista asioista kuten avioliiton pituudesta, pariskunnan tuloista, puolisoiden iästä ja esimerkiksi siitä, onko toinen puolisoista ollut pitkään lasten kanssa kotona. Summasta päätetään oikeudessa.
– Tämän lisäksi maksan ex-vaimolle kahden lapsen elatustukia.
Vaikeinta Nicolas kertoo erossa olleen kolmen, nyt jo 10-, 12- ja 14-vuotiaan lapsen huoltajuuden järjestäminen. Kiista lasten asumisjärjestelyistä jatkuu yhä, minkä vuoksi Nicolas puhuu asiasta vain varovaisesti.
– Asia on monimutkainen. Ensin lapset asuivat vuorotellen kummankin vanhemman luona. Sitten oli aika, jolloin kaikki kolme asuivat vain äitinsä luona. Vähän aikaa sitten sain vanhimman poikani huoltajuuden ja hän asuu luonani. Nyt olen myös pyytänyt hänen pikkuveljensä huoltajuutta.
Nicolas on ranskalaisena isänä harvinaisuus: maassa vain 12 prosenttia isistä saa lasten huoltajuuden, kun taas 71 prosenttia äideistä. Yhteishuoltajuuteen päätyy yhä useampi ranskalaispari, jo 17 prosenttia eronneista.
*haastateltavan nimi muutettu