Avoin kirje Ylelle Turkin valtapuolueen tukijoilta: "Painostuksen ja kannanoton sekoitus"

Alaranta
Ulkopoliittisen instituutin Toni Alaranta uskoo turkkilaisjärjestön avoimen kirjeen olevan pyrkimys vaikuttaa Yleen ja jopa Suomen hallitukseen.Lehtikuva
Julkaistu 25.07.2016 15:27(Päivitetty 25.07.2016 15:32)

MTV UUTISET - STT

Suomen AKP:n kannattajayhdistys Union of European Turkish Democrats Finland (UETD Finland) on lähestynyt Ylen johtoa ja Ylen toiminnasta vastaavaa ministeriötä avoimella kirjeellä.

AKP on uskonnollistaustainen valtapuolue Turkissa. Kirjeessä yhdistys syyttää Yleä, etenkin Ylen ulkomaantoimittajaa Tom Kankkosta ja Ulkopoliittisen instituutin vanhempaa tutkijaa Toni Alarantaa puolueellisesta toiminnasta.

Yhdistys väittää, että asiantuntijat vähättelevät vallankaappausyrityksen aiheuttamaa katastrofia ja että kansa ei ole Turkissa jakautunut.

Alaranta näkee avoimen kirjeen olevan painostuksen ja kannanoton sekoitus.

– Siinä on yritys vaikuttaa Yleen ja Suomen hallitukseen asti, Alaranta sanoo.

Alaranta osasi odottaa jotain tällaista tapahtuvan. Alaranta on aktiivisesti kommentoinut Turkin tilannetta suomalaiselle medialle myös vallankaappausyrityksen jälkeen.

– Turkissa on hyvin kovat panokset ja hyvin kova tarve saada hiljennettyä erilaisia tahoja. Euroopassa turkkilaisia on lähestytty viestein, jossa heitä pyydetään raportoimaan hallinnolle, jos he tietävät gülenistejä, Alaranta sanoo.

Alaranta arvioi, että myös Suomessa kahtiajako Recep Tayyip Erdoganin vastustajiin ja kannattajiin on syventynyt.

– Ne turkkilaiset, ketkä Suomesta tunnen, eivät edusta yhdistyksen (UETD Finlandin) ajamaa kantaa. Kaikilta muilta ihmisiltä olen kuullut, että näitä asioita on hyvä analysoida. Siitä voi päätellä, että jotkut olisivat myös eri mieltä (yhdistyksen kanssa), Alaranta sanoo.

Ylen vastaavan toimittajan sijainen Jyri Kataja-Rahko näkee avoimen kirjeen ennen kaikkea kannanottona. Hänen mukaansa palaute tarkastellaan Ylessä samalla tavalla kuin kaikki muukin palaute.

– Tarkastelemme toimintaamme aina siten, että uutisoinnin pitää olla puolueetonta. Avoin palaute on meille aina tervetullutta, sillä sitä kautta voimme peilata tekemisiämme, hän sanoo.

Hänen mukaansa Ylen Turkki-uutisointi on ollut kattavaa ja monipuolista.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa