HS:n päätoimittaja Kaius Niemi lehdistönvapaudesta Turkissa: "Tilanne ei ole huono, se on katastrofaalinen"

1:02img
Julkaistu 11.10.2017 20:08
Toimittajan kuva

Joonas Lepistö

joonas.lepisto@mtv.fi

@LepistoJoonas

Turkissa tiettävästi ensimmäinen suomalainen, toimittaja Ayla Albayrak, on tuomittu vallankaappausyrityksen jälkeisissä puhdistuksissa. Lehdistöjärjestöä edustavan, Helsingin Sanomien päätoimittaja Kaius Niemen mukaan Turkissa lehdistönvapaus ja ihmisoikeudet ovat katastrofaalisessa tilassa.

– Tilanne Turkissa ei ole huono, se on katastrofaalinen, kommentoi Kansainvälisen lehdistöinstituutin IPI:n Suomen puheenjohtaja Kaius Niemi.

4:33img

IPI: Turkissa maailman eniten vangittuja toimittajia

Lehdistönvapauden tilasta paljastaa jotain keskeistä se, kuinka paljon toimittajia on vankilassa.

– Turkissa on enemmän toimittajia vangittuna kuin yhdessäkään muussa maailman maassa ja tilanne on huonontunut koko ajan. Siellä on yli 150 viestintä suljettu vallankaappausyrityksen jälkeisenä aikana ja jopa sitä ennen. Tilanne näyttää heikommalta jatkuvasti, sanoo Niemi. 

– Näyttää selkeästi siltä, että myös ulkomaisille viestimille työskenteleviä toimittajia halutaan vaientaa tekaisemalla syytteitä ja antamalla valtavan kovia tuomioita. 

"Syytteillä ei mitään todellisuusperää"

Turkin mukaan suomalais-turkkilainen Albayrak syyllistyi terrorismiprogandan levittämiseen Wall Street Journalille tekemässään jutussa.

Niemi näkee kehityksen murentavan oikeusvaltiota. 

– Silloin, kun puhutaan oikeusvaltion pohjan murentamisesta, syyttäjä alkaa toimia autoritääristen johtajien käsikassarana. Siitä on selkeästi viitteitä Turkin tapauksessa. Tällaiset syytteet, jotka liittyvät esimerkiksi normaalien journalististen juttujen tekemiseen, ovat täysin kohtuuttomia ja eikä niillä ole mitään todellisuusperää sen kanssa, mistä varsinaisesti syytetään, Niemi arvioi. 

Suomelta toivotaan vahvaa kannanottoa

Ulkoministeri Timo Soinin (Sininen tulevaisuus) mukaan Turkin johdon kanssa pitää ottaa uudelleen esille maassa tehtävän journalismin ongelmallinen tilanne. Niemi uskoo, että kansainvälinen yhteisö pystyy vaikuttamaan arveluttavaan kehitykseen. 

Recep Erdogan ei ole mitenkään immuuni arvostelulle ja on tapahtunut pieniä signaaleja, kuten joidenkin toimittajien vapauttamista ennen oikeudenkäyntiä. Edelleenkin nämä syytteet ovat äärettömän kovia, kohtuuttomia, ja siinä mielessä kansainvälisellä yhteisöllä ja erityisesti Suomen hallituksella on mahdollisuus ottaa voimakkaasti kantaa toimittajien ja Albayrakin puolesta, Niemi jatkaa. 

Albayrak oleskelee parhaillaan New Yorkissa. Niemellä ei ole tiedossa, että muita suomalaisia olisi Turkissa syytettyjen listalla.  

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa