Avulias autoilija voi joutua maksumieheksi – älä tarjoa apuasi, jos et ymmärrä mitään nykyauton hinaamisesta

0:12img
Muistatko tämän klassikon? Näin järjettömään omatoimihinaukseen harvemmin törmää. Video on kuvattu Nurmijärven Klaukkalassa vuonna 2018.
Julkaistu 29.06.2023 17:29

Ville Järveläinen

Auton hinaaminen voi johtaa kalliisiin vaurioihin, jos ei tiedä, mitä tekee. Vakuutusyhtiön mukaan etenkin sähköautoa hinatessa on oltava erityisen varovainen.

Hinaukset ovat vakuutusyhtiöiden korvaamista kaskovahingoista kaikkein yleisimpiä. Tämä ei ole sinällään mikään ihme, sillä hinausturva on osa monen vakuutusyhtiön kaskovakuutusta.

Oman vakuutusyhtiön puoleen on syytä kääntyä auton hyytyessä siitäkin syystä, että etenkin moderneja autoja itse hinatessa on oltava tarkkana. Osaamattomissa käsissä autoon voi aiheutua vaurioita.

– Nykyautot ovat tekniikaltaan monimutkaisia ja herkkiä, joten tekninen vika voi johtua hyvin monesta syystä. Jos auton sähköjärjestelmään tulee vika tai jos auton akku tyhjenee, suosittelen kääntymään ammattilaisen puoleen, jotta vältytään lisävahingoilta, LähiTapiolan korvauspalveluiden asiantuntija Matti Arvo muistutti tiedotteessa viime vuonna.

Lue myös: Hinausfirman toive voi tulla monelle yllätyksenä: Älä tee näin, kun auto hyytyy

Etenkin sähköautoilijan on ongelmatilanteessa hyvä turvautua auton käyttöohjekirjaan, sillä omatoimihinaus voi väärin tehtynä päättyä kurjasti. Aro huomautti LähiTapiolan tiedotteessa, että osa valmistajista suosittelee, ettei sähköautoja hinattaisi itse lainkaan.

– Sähköautoissa voi myös olla toiminto, joka kuuluu laittaa päälle, jotta autoa voidaan siirtää. Varmimmin tieto löytyy ohjekirjasta. Väärin toimiessa esimerkiksi auton voimansiirto tai sähkömoottorit voivat hinatessa vaurioitua, hän sanoi.

Älä ojenna auttavaa kättäsi, jos et tiedä, mitä teet

Myös Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen on aiemmin varoittanut omatoimihinauksen vaaroista.

– Hinausyrityksillä on vastuuvakuutus mahdollisten hinauksesta aiheutuneiden vaurioiden varalle, Vesalainen huomautti.

Pulaan jäänyttä autoilijaa avustava voi myös saada palveluksistaan laskun, sillä mikään ei periaatteessa estä auton omistajaa hakemasta korvauksia autoaan vaurioittaneelta omatoimihinaajalta.

Jos hinaaminen yhtään epäilyttää kumpaa tahansa osapuolta, ei operaatioon kannata Vesalaisen mukaan ryhtyä.

Lue myös: Jos sähköauto simahtaa kesken ajon, on varottava kallista munausta – "Kannattaa olla tarkkana"

Tuoreimmat aiheesta

Autot