Tien päällä apuaan tarjoava voi joutua maksumieheksi, vaikka tarkoitus olisi hyvä: "Jos ei ihan tiedä, mitä on touhuamassa"

Asiantuntija varoittaa, ettei ojaan ajanutta autoa pidä lähteä nykimään ylös omatoimisesti, ellei oikeasti tiedä, mitä on tekemässä. Virheellinen hinaaminen voi pahimmassa tapauksessa aiheuttaa autoon enemmän vaurioita kuin itse ulosajo.

Tiistain lumimyräkkä sekoitti Etelä-Suomen liikenteen perusteellisesti. Eilisen iltapäivän ja illan aikana tapahtui kymmeniä ulosajoja, ja pahimmassa ketjukolarisumassa Turun moottoritiellä oli osallisena lähes 90 autoa.

Valtaosa kolareista päättyi siinä mielessä onnellisesti, että vauriot voitiin mitata euroissa ja vääntyneenä peltinä.

Monissa ulosajoissa oli kyse yksinkertaisesti siitä, että kuljettaja oli menettänyt ajoneuvonsa hallinnan ja pyörähtänyt ulos tieltä.

Älä tarjoudu hinaamaan

Mikäli sattuu ensimmäisenä ulosajopaikalle, on ehdottomasti pysähdyttävä auttamaan ja tarkistamaan autossa olleiden kunto. Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen muistuttaa, että liian innokas hinausavun tarjoaminen voi kuitenkin kostautua.

– Mikäli autoa joutuu hinaamaan, on sen puskurista avattava muovinen luukku hinauskoukun asentamista varten. Väännettäessä pakkasella muovisesta puskurista heiveröistä hinausluukkua auki, jää käsiin erittäin helposti kasa epämääräistä muovisilppua – varsinkin, jos ei ihan tarkkaan tiedä, mitä on touhuamassa, Vesalainen kertoo MTV Uutisille.

Vesalainen huomauttaa, että myös auton vaihteisto ja voimansiirto saattavat vaurioitua hinattaessa. Ulosajossa autoon tulee myös usein vaurioita, joita ei heti havaita.

– On hankala tilanne, jos ojaan ajanut alkaakin jälkikäteen väittämään vaurioiden syntyneen hinattaessa, Vesalainen varoittaa.

Mikään ei periaatteessa estä auton omistajaa hakemasta korvauksia autoaan vaurioittaneelta omatoimihinaajalta, vaikka tällainen temppu aika ikävä onkin, mikäli auttaja on toiminut hyvässä uskossa, eikä ulosajanut osapuoli ole kieltäytynyt avusta. Jos hinaaminen yhtään epäilyttää kumpaa tahansa osapuolta, ei operaatioon kannata ryhtyä.

Ammattilaisilla on vakuutukset kunnossa

Omatoimihinaus siviiliautolla ja vähäisellä kokemuksella voi myös aiheuttaa vaaraa muulle liikenteelle – pahimmassa tapauksessa johtaa jopa lisäonnettomuuksiin.

Vesalainen suosittelee jättämään hinauspuuhat ammattilaisille, joilla on asiantuntemusta sekä kunnolliset varusteet operaation turvalliseen suorittamiseen.

– Hinausyrityksillä on lisäksi vastuuvakuutus mahdollisten hinauksesta aiheutuneiden vaurioiden varalle.

– Ammattitaitoinen hinausauton kuljettaja osaa myös arvioida, onko autolla turvallista jatkaa matkaa ajamalla ojasta noston jälkeen vai onko se syytä käyttää tarkastettavana korjaamolla. Tarvittaessa auto sitten saman tien hinataan korjaamon pihaan.

Vesalainen kehottaa kaikkia autoilijoita tarkistamaan etukäteen, millaisissa tilanteissa autoon tai sen vakuutuksiin kuuluvat hinaus- ja liikkumisturvat ovat käytettävissä.

Hinausturva kuuluu moniin kaskovakuutuksiin, joten yleensä omaa autoa ei kannata siksikään antaa tuntemattoman sivullisen hinattavaksi, vaikka tältä innokkuutta asiaan löytyisikin.

Lue myös:

    Uusimmat