KP: Venäjä moukaroi termobaarisilla pommeilla Donetskissa – Ukraina evakuoi

Ukrainan presidentti Zelenskyi on sanonut Venäjän tulivoiman keskittyvän Donetskin alueelle.

Ukraina määräsi torstaina lasten ja näiden huoltajien evakuoinnin useista kaupungeista ja kylistä Donetskin alueella maan itäosassa.

– Tämä on tärkeä päätös, jonka ensisijaisena tarkoituksena on pelastaa lastemme elämä, sanoi Donetskin kuvernööri Vadim Filashkin sosiaalisessa mediassa.

Filashk listasi evakuoitavaksi paikkakunniksi Lymanin kaupungin ja useita kyliä Donetskin alueella, joka on ollut Venäjän päähyökkäyssuunta.

Ukraina ei ole kyennyt pysäyttämään Venäjän käytännössä koko vuoden käynnissä ollutta hyökkäystä Itä-Ukrainassa. Toisaalta Venäjä on kärsinyt raskaita tappioita ja edennyt vain hitaasti ilman suuria läpimurtoja.

Itä-Ukrainan rintamatilanne Lymanin-Tshasiv Jarin-Ocheretynen linjalla. Punaiset nuolet ovat Venäjän hyökkäyssuuntia. Kartta: The War in Ukraine / Black Bird Group.
Itä-Ukrainan rintamatilanne Lymanin-Tshasiv Jarin-Ocheretynen linjalla. Punaiset nuolet ovat Venäjän hyökkäyssuuntia. Kartta: The War in Ukraine / Black Bird Group.

Torstaina ukrainalaismedia Kyiv Post uutisoi Ukrainan armeijan tiedottajan väittäneen, että venäläisjoukot käyttävät Tshasiv Jarin kaupungin alueella termobaarisia pommeja. Tshasiv Jar sijaitsee noin 40 kilometrin päässä Lymanista.

Paikkansa pitäessään tiedolla on merkitystä, sillä termobaarisia pommeja tulittavat TOS-1A-raketinheittimet ovat Venäjän tunnetussa sotilasorganisaatiossa sotilaspiiritason aseita, jotka eivät siis oletusarvoisesti kuulu yksittäisten divisioonien vakioaseistukseen.

Pitkin Ukrainan sotaa Venäjän armeijan kulloisiakin painopisteitä on varsin usein pystytty arvioimaan sen perusteella, missä se on käyttänyt suuremmissa määrin termobaarisia pommeja.

Toukokuussa uutisoitiin Venäjän panssarirynnäkön kohti Tshasiv Jaria epäonnistuneen. Lisää kyseisestä taistelusta voi lukea alla olevasta linkistä.

Ukrainan armeijan mukaan se yhä pitää Tshasiv Jarin kaupunkia hallinnassaan. Kukkulalla sijaitsevalla Tshasiv Jarilla on huomattavaa strategista merkitystä, sillä maantieteen vuoksi se hallitsee lähiympäristöään.

Jos Venäjä onnistuisi valtaamaan Tshasiv Jarin, olisi se yhdysvaltalaisen ajatushautomo Institute for the Study of Warin mukaan "operatiivisesti merkittävää", sillä sieltä olisi suosiollista aloittaa hyökkäys Kostyantynivkan ja Druzhkivkan kaupunkeja vastaan. 

Ukrainan armeijan tiedottajan mukaan taistelut ovat keskittyneet Tshasiv Jarin eteläosiin. Kaupungissa asui ennen sotaa noin 12 000 ihmistä. Evakuointien jälkeen jäljelle jäi noin 670 asukasta. Tshasiv Jarin on kerrottu tätä nykyä olevan pääosin rauniokaupunki.

"Valitettavasti erittäin tehokkaita"

Sotilasasiantuntija Rob Leen mukaan Venäjän nyt väitetysti Tshasiv Jarissa käyttämät termobaariset pommit ovat "valitettavasti erittäin tehokkaita aseita kaupunkiympäristössä".

– Jopa hyvin linnoitettuja asemia vastaan, Lee kirjoitti viestipalvelu X:ssä huhtikuussa 2023.

Osa aiemmista termobaaristen pommien käyttökerroista on kuvattu. Yksi esimerkki löytyy alta.

Termobaaristen pommien räjähtäessä bensa ja ilma sekoittuvat tuhoisin seurauksin. Toisinaan niitä kutsutaan "tyhjiöpommeiksi", sillä ne imevät hapen ympäröivästä ilmasta.

Venäjä on käyttänyt termobaarisia räjähteitä jo 1980-luvulla Afganistanissa sekä myöhemmin Tshetsheniassa ja Syyriassa. Sitä pidetään osin myös psykologisena aseena, jolla on tuhovaikutuksen lisäksi moraalinen vaikutus.

Termobaarisia räjähteitä ei aina pidetä niin sanotusti tavanomaisina ammuksina. Useat järjestöt ovat tuominneet niiden käytön. Ruotsi, Sveitsi ja Meksiko esittivät YK:ssa termobaaristen aseiden kieltoa vuonna 1980. Esitys hylättiin.

Lue myös:

    Uusimmat