Suomi on Valioliigan luvattu maa, siis suurin piirtein heti emämaan itsensä jälkeen. Sitä seurataan niin antaumuksella, että isolta yleisöltä on jäänyt viime vuosina pimentoon, mitä La Ligassa ihan oikeasti tapahtuu, kirjoittaa MTV Urheilun Anssi Shemeikka.
Real Madrid, Barcelona ja silloin tällöin Atletico Madrid. Siinä keskimääräisen urheiluseuraajan mielikuva La Ligasta viimeisen 15 vuoden ajalta – eikä kuva ole täysin harhainen. Mestaruus on mennyt viimeksi kolmikon ulkopuolelle kaudella 2003-2004. Tästä ja kaksipäisen supertähtihirviön poistumisesta johtuen La Ligan uusi tuleminen on saattanut jäädä huomaamatta. Toisin kuin pitkään on ajateltu, La Liga ei nimittäin typisty Real Madridiin ja Barcelonaan.
Sarja ei vieläkään pysty taistelemaan taloudellisesti Valioliigaa vastaan, mutta sen pelaajakehityksen tilasta jalkapallon EM-kisat olivat voimannäyte. Ja olennaista on tämä: Espanjan Euroopan mestaruus oli kaikkea muuta kuin pelkkä Real Madridin ja Barcelonan tähtien taskuista pudonnut sivutuote. Joukkueen pumppaava sydän ponnisti Baskimaasta: Athletic Bilbaosta ja Real Sociedadista.
Nico Williams, Robin Le Normand, Unai Simon, Martin Zubimendi, Mikel Oyarzabal, Mikel Merino. Myös Dani Vivian täytti tarvittavalla hetkellä roolinsa.
Bilbaon nuori Williams hurmasi nopeudellaan ja iski loppuottelun avausmaalin. Real Sociedadin pitkäaikainen kulmakivihyökkääjä Oyarzabal ratkaisi EM-kullan. Jälkimmäisen seuratoveri Merino upotti puolivälierässä Saksan.
Rodrin saappaat eivät jääneet finaalin toisella puoliajalla hölskymään Zubimendin jaloissa, joka valitsi Liverpooliin siirtymisen sijasta kasvattajaseurassa pysymisen.
Pelaajia, joista monet ovat olleet puhkeamassa vuosikymmenen vaihteesta asti. On hedelmien keruun aika, niin seura- kuin maajoukkuetasolla.
0:20Mika Väyrynen arvioi: Real Madridissa on tapahtunut muutos
Se, ettei Real Sociedad tai ainoastaan baskipelaajia riveihinsä ottava Athletic Bilbao ole pystynyt murtamaan Real Madridin, Barcelonan ja Atletico Madridin hegemoniaa, kertoo enemmän kolmen jätin suuruudesta. Logiikka on saman kaltainen: Manchester Cityn neljä peräkkäistä Valioliiga-mestaruutta kertovat ennen muuta Guardiolan koneistosta kuin kärkikilpailijoiden kömmähtelystä.
Pohjoisessa Espanjassa sijaitsevan Baskimaan jalkapalloelämä on rikasta ja seuraamisen arvoista. Alue ei ainoastaan tuota Athletic Bilbaon ja Real Sociedadin myötä laajasti haluttuja pelaajia, vaan hämmentävän paksun nipun Euroopan kärkitason valmentajanimiä.
Real Sociedadin kotikaupungista San Sebastianista vajaan 30 kilometrin säteellä ovat kotoisin seuraavat valmentajanimet: Bundesliigan valtias Xabi Alonso, Arsenalin Valioliigan huipulle nostanut Mikel Arteta, West Hamin päävalmentaja Julen Lopetegui, Aston Villan luotsi Unai Emery, Bournemouthin käskijä Andoni Iraola, Real Sociedadin Mestarien liigan pudotuspeleihin itse viime kaudella johdattanut Imanol Alguacil ja Sevillan Eurooppa-liigan voittoon luotsannut Jose Luis Mendilibar. Ja silti, mainitsematta jäi lukuisia huippupesteissä toimivia luotseja. Espanjan pienimmässä maakunnassa Gipuzkoassa jauhaa siis hämmästyttävä tähtitehdas.
Tänään alkava La Liga on saanut kesän aikana vaiheilleen myös sitä ilmeisempää tähtivoimaa, kun otsikoiden aineksia tuovat Hansi Flickin Barcelonan hankkima – joskaan ei vielä rekisteröimä – EM-kultajoukkueen tähti Dani Olmo ja ihmeteini Lamine Yamal. Atletico Madrid yllätti laittamalla pöytään 75 miljoonaa euroa hankkien Manchester Citystä hyökkääjätähti Julian Alvarezin. Eikä vielä ole edes mainittu paparazzitulvat Madridiin palauttanutta Kylian Mbappea.
La Liga voi yhä olla Real Madridin, Barcelonan ja Atletico Madridin temmellyskenttä, mutta tämän kesän jälkeen lienee kaikille jo selvää, että se on paljon muutakin.