FC Barcelona on kahlannut vuosikausia kaikenlaisen negatiivisuuden ja omien virheidensä upottavassa suossa. Kuin yhtäkkiä, heti kauden alkuvaiheilla, se on kivunnut kantavalle maaperälle, joka on seuran ikiaikainen kruunujalokivi: peli itse, kirjoittaa MTV Urheilun Anssi Shemeikka.
Kesällä päävalmentajaksi seuralegenda Xavin tilalle saapuneen Hansi Flickin osaamiseen riitti Bayern Münchenin Mestarien liigan voitosta (2020) huolimatta epäilijöitä. Olihan pesti Saksan maajoukkueessa päättynyt mahalaskuun.
Perustilastot kuitenkin puhuvat: viisi ottelua, viisi voittoa. Maaliero: 17–4. Viime kauden sensaation, Gironan, oli määrä olla viime viikonloppuna ensimmäinen oikea testi Barcelonalle, mutta vielä mitä. Kaikilta kaistoilta vyörynyt Barcelona retuutti 4–1-voiton ainoana suurena takaiskunaan Dani Olmon putoaminen takareisivamman vuoksi 4-5 viikon sairaslomalle.
Vaikka Barcelonan seuraavat askeleet uuteen suuruuteen liittyvät pokaalien voittamisen lisäksi myös talouden ojentamiseen, tärkein on jo elävästi oraalla. Peli kulkee, ja Barcelona on ollut La Ligan alussa yhtä tuhoisa kuin se oli monta kertaa parhaimmillaan Messin, Luis Suarezin ja Andres Iniestan hallitessa lajia.
Barcelonan tuloksenteko vaikuttaa tätä nykyä olevan takavuosiakin leveämmillä hartioilla. Robert Lewandowski muistuttaa ensimmäistä kertaa seurassa sitä versiota itsestään, joka teki Bundesliigassa paikoin mitä tahtoi. Brassilaituri Raphinha, kesän ykköshankinta Olmo sekä supertalentti Lamine Yamal ovat osuneet kukin kolmesti.
9:34Hurja maalikimara: Barcelonan tähdet pieksivät Real Valladolidin pahemman kerran
Erityisesti Olmon välitön sulautuminen toimivaksi osaksi Flickin järjestelmää on ollut jopa hämmentävää. Se alleviivaa seuraa käsitelleiden rumien otsikoiden taustalla säilynyttä totuutta: juniorikoneisto La Masia tuottaa pelaajia, jotka voivat löytää pelillisen kotinsa katalonialaisseurasta nopeasti myöhemminkin.
Vaikka osa romantikoista toivoisi Xavin ja Iniestan aikanaan pyörittämän tiki-takan paluuta, Pedrin ja Olmon orkestroima Barcelona esittelee klassikkoseurasta uudenlaisen ilmentymän.
Kun Barcelona nostaa muotonsa hyökkäysalueelle, ja pallo on keskiviivan tuntumassa laitapuolustaja Jules Koundella tai topparitalentti Pau Cubarsilla, Barcelonalla vaikuttaa olevan maalintekoalueelle etenemiseen kaksi yhtä tehokasta mallia.
On mahdollista, että pelintekijä Pedri hakee pallon edellä mainittujen jalasta ja aloittaa pitkän hyökkäyksen kombinaatiolla Olmon, Yamalin, Frenkie de Jongin tai Raphinhan kanssa. Tähän tyyliin ”vanha” Barcelona usein hyökkäyspeliään edisti: pitkällä lyhysyöttörallilla, joka kiihtyi vastustajan maalia lähestyttäessä.
Mutta nyt, kuten Gironaakin vastaan nähtiin, peliä avaava Kounde ja puolustuksen ja hyökkäyksen välissä laajalla säteellä operoiva Olmo aistivat yhtä lailla mahdollisuutta nopeaan iskuun suoraan vastustajan viimeisen linjan taakse. Nyky-Barcelona on vastustajan kannalta arvaamaton, ja sen merkittävin ero entisaikoihin on kyky olla tappava myös pystysuoraan, nopeasti.
Kauden alla ilmapiiriä hallitsi odotus Kylian Mbappella vahvistuneen Real Madridin uudesta Galactico-aikakaudesta. Barcelona on kuitenkin juuri nyt jättien pelillisessä hierarkiassa selkeästi korkeammalla, ja sen hiipumaan päässyt vetovoima pelaajamarkkinoilla elpyy silmissä.
Barcelona aloittaa Mestarien liiga -taipaleensa illalla vierasottelulla AS Monacoa vastaan. Ottelu on katsottavissa MTV Katsomosta kello 22 alkaen.