Maltillinen parannus talousodotuksissa on pettymys talouskasvun keskellä, arvioi pk-yritysten etujärjestö.
Pienten ja keskisuurten yritysten odotukset taloustilanteesta ovat parantuneet hieman keväästä, selviää pk-yritysbarometrista.
Pienistä ja keskisuurista yrityksistä 47 prosenttia arvioi, että taloussuhdanteet paranevat seuraavien 12 kuukauden aikana. Lisäystä on tullut keväästä 3 prosenttiyksikköä.
Suomen Yrittäjät arvioi, että näin maltillinen parannus pk-yritysten talousodotuksissa on kuitenkin pettymys. Etujärjestön mukaan tulos kertoo siitä, että Suomen talouskasvu ei koske kaikkia yrityksiä.
– Se voi olla merkki siitä, että kasvu on huteralla pohjalla, arvioi toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen järjestön tiedotteessa.
Suomen Yrittäjien mielestä kasvua ja työllisyyttä tukisivat rakenteelliset uudistukset sekä palkkamaltti.
Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) kuvailee pk-yritysbarometrin maltillista paranemista positiivisemmin sanankääntein.
– Yritysten usko talouden myönteiseen kehitykseen oli nähtävissä jo kevään tuloksissa. Näyttää siltä, että usko on edelleen vahvistunut, Lintilä arvioi tiedotteessa.
Ministerin mukaan uhkana on kuitenkin se, että hyvään alkuun päässyt kasvu tyssää, jos huoleen osaavan työvoiman saatavuudesta ei pystytä vastaamaan.
Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa synkimmät näkymät
Pk-yritysbarometristä selviää, että yritysten talousnäkymissä on suuria alueellisia eroja. Talousodotukset ovat vahvimmat Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla, missä yleisiä suhdannenäkymiä kuvaava saldoluku on 46–48. Näkymät ovat myönteisiä myös muualla Uudellamaalla (saldoluku 39) sekä Varsinais-Suomessa (42) ja Keski-Suomessa (40).
Heikoimmat talousnäkymät löytyvät Kainuusta (saldoluku 20), Pohjois-Karjalasta (20), Etelä-Savosta (21) ja Etelä-Karjalasta (22).
– Siellä on jonkinlainen kitukasvuvyöhyke, kuvailee Suomen Yrittäjien Pentikäinen itäisen Suomen tilannetta.
Pk-yritysbarometri perustuu 4 700 yrityksen vastauksiin, ja sen teettivät Suomen Yrittäjät, Finnvera ja työ- ja elinkeinoministeriö. Barometri julkaistaan kaksi kertaa vuodessa.