Pienten ja keskisuurten yritysten odotukset ja näkymät ovat heikentyneet. Näin kertoo tuore pk-barometri, jonka julkistivat tänään Suomen Yrittäjät, työ- ja elinkeinoministeriö sekä Finnvera.
Hintojen nousu, sähkön kallistuminen ja korkojen nousu ovat myrkkyä myös yrityskentälle. Tänään julkaistun pk-barometrin mukaan monien yritysten investointihalukkuus on heikentynyt, koska taloustilanne on epävarma ja kustannukset nousevat.
– Pk-barometrin tulokset ovat samassa linjassa sen kanssa, että kasvuvauhti on taloudessa hiljenemään päin, tiivistää Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen.
Pieniin ja keskisuuriin yrityksiin luetaan sellaiset yritykset, jotka työllistävät alle 250 henkilöä. Kokonaisuutena pk-yritykset ovat merkittävä työllistäjä sadoille tuhansille suomalaisille ja viime aikoina uusia työpaikkoja on syntynyt juuri pk-yrityksiin.
Työllisyystilanne ei heikkene merkittävästi
Pk-barometrin hyviin uutisiin kuulu se, ettei työllisyystilanteen odoteta heikkenevän merkittävästi.
– 73 prosenttia pk-yrityksistä uskoo pitävänsä henkilöstöstä kiinni ja saldon luvussa ollaan positiivisen puolelle. Tämä kertoo siitä, että vaikka odotukset ovat heikompaan suuntaan menossa niin meillä on armoton työvoimapula, Kuismanen sanoo.
Pk-barometrin mukaan 17 prosenttia pk-yrityksistä aikoo lisätä henkilökunnan määrää. Sen sijaan kymmenes yrityksistä odottaa henkilöstön määrän vähentyvän.
Suuri enemmistö, eli 73 prosenttia, pk-yrityksistä aikoo säilyttää nykyisen henkilöstömääränsä.
Yritysten heikentyneistä odotuksista ei kannata pääekonomisti Kuismasen mielestä vetää johtopäätöksiä siihen, että taantuma olisi ovella.
– Mielestäni taantumaspekulaatiot ovat ennenaikaisia enkä tiedä, kuinka rakentavia ne ovat. Pääviesti on se, että hyvästä alkuvuodesta ollaan menossa huomattavasti heikompaan vuoden jälkipuoliskoon. Haasteita on edessä isosti, mutta tilanne ei ole niin toivoton kuin usein annetaan ymmärtää, Kuismanen toteaa.
Lintilä pohtii tukimahdollisuuksia
Pk-barometria julkistamassa ollut elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) sanoo hallituksen seuraavan tarkasti yritysten pärjäämistä. Lintilän mukaan pohdinnassa on myös yritysten tukeminen, jos sähkölaskut yhä nousevat.
– Meillä on jo teollisuuden energiavero EU:n minimissä, mutta onko mahdollisesti muita keinoja. Esimerkiksi alv:n palautus tai joku muu kompensaatio. Niitä käydään nyt läpi. Tilanne on äärettömän vaikea. Euroopassa on nähty tuotantojen alasajoja, Lintilä sanoo.
Alv-palautus tarkoittaisi sitä, että yritys saisi ainakin jonkin verran maksamastaan rvonlisäverosta takaisin.
Lintilä korostaa, että epävarmat ajat ovat yrityksille kova koetus, mutta tilanne ei ole lohduton ja mahdollisuuksia kasvuun on edelleen runsaasti.
Elinkeinoministeri toivoo maahan enemmän kasvuhakuisuutta.
– Yrityksillä ei ole riittävästi kasvuhalukkuutta. Valtiovallalle se on viesti siitä, että mitään lisärasituksia yritystoiminnalle ei saa laittaa. Tarvitsemme kasvuhakuisia yrityksiä, hän toteaa.
Lintilä lupasi tiedotustilaisuudessa torpata tällä hallituskaudella sellaiset esitykset, jotka toisivat lisärasitteita yrityksille esimerkiksi verotuksen kautta.