Ukrainassa taistelevat naissotilaat kertoivat BBC:lle tehtävistään ja asemastaan sodassa Venäjää vastaan. Jo valmiiksi haastavien olosuhteiden lisäksi naiset ovat joutuneet kokemaan seksismiä ja vähättelyä sukupuolen vuoksi. Siitä huolimatta yhä useampi nainen lähtee vapaaehtoisesti rintamalle.
– Kun olin juuri liittynyt erikoisjoukkoihin, eräs taistelija tuli luokseni ja sanoi: "Tyttö, mitä sinä täällä teet? Mene keittämään borshchia", tarkka-ampujana toiminut Evgeniya Emerald kuvailee BBC:lle kokemuksiaan.
Hänen mukaansa naisampujilla on toisesta maailmansodasta lähtien ollut romantisoitu maine.
– Jos mies epäröi, nainen ei koskaan. Ehkä siksi naiset synnyttävät, eivät miehet, hän sanoo ja jatkaa, ettei sodalla ole sukupuolta.
– Jos osaat olla tehokas ja olet nainen, miksi et puolustaisi maatasi, omaa kansaasi?
Lue myös: Ukraina laittoi naissotilaat marssimaan korkokengissä – "Vaikea kuvitella mitään typerämpää"
Emerald kertoo BBC:lle tarkka-ampujan työn olevan henkisesti ja fyysisesti raakaa työtä. Tarkka-ampujan tähtäimestä voi nähdä, mitä tapahtuu, kun osuu kohteeseen.
– Se on henkilökohtainen helvetti jokaiselle, joka sen näkee.
– Se oivallus, että nyt teet jotain, josta ei ole enää paluuta. Mutta me emme tulleet heidän luokseen sodan kanssa. He tulivat meidän luoksemme, Emerald kertoo.
10:34
Leikkiä kuoleman kanssa
Ukrainan asevoimien erikoisyksikön kersantti Andriana Arekhta kertoo BBC:lle, että vaikka naisia ei voida Ukrainan lain mukaan värvätä sotilaaksi vastoin heidän tahtoaan, tiettyihin tehtäviin naiset sopivat joidenkin mielestä miehiä paremmin.
Tarkka-ampuja Iryna, 35, toimii komentajana miesten muodostamassa yksikössä itäisellä Donbasin alueella. Hän kuvailee tarkka-ampujan työtä leikiksi kuoleman kanssa.
– Tarkka-ampujan kuvaa romantisoidaan... se on kaunista elokuvien ansiosta. Todellisuudessa se on kovaa työtä, hän sanoo.
Hän kertoo BBC:lle, kuinka ampujat saattavat maata paikallaan tuntikausia ennen laukausta. Irynalla oli aiempaa sotilaskokemusta, kun hän liittyi Ukrainan armeijaan Venäjän hyökkäyksen jälkeen. Samalla täytyi jättää työ YK:n tasa-arvokonsulttina.
– He veivät elämäni parhaat vuodet.
Häntä kuitenkin motivoi halu turvata hänen kouluikäiselle pojalleen rauhallinen tulevaisuus omassa kotimaassaan, jotta hänen ei tarvitsisi taistella kuten vanhempiensa.
5:25
"Tytöt menevät armeijaan löytääkseen aviomiehen"
Hyväntekeväisyysjärjestö Arm Women Now:ssa työskentelevä Evgenija Velyka kertoo, että yhteiskunnassa on vahva käsitys siitä, että "tytöt menevät armeijaan löytääkseen aviomiehen".
Tuhannet Ukrainan armeijan riveihin lähteneet naiset ovat jättäneet uransa ja perheensä taistellakseen kotimaansa puolesta. Velykan kertoo, että naissotilaat ovat raportoineet hänelle myös kohtaamastaan fyysisestä väkivallasta.
– Emme voi kuvitella ongelman laajuutta, koska kaikki naissotilaat eivät halua puhua asiasta, hän sanoo.
Ukrainan varapuolustusministeri Hanna Malyar kertoo BBC:lle, että kyseessä on vain muutama väkivaltatapaus satojen tuhansien liikekannallepantujen joukossa.