BBC: Venäjältä ei enää pikavapautuksia tuovia sopimuksia värvätyille vangeille: Sodassa värjötellään nyt loppuun asti

2:09imgUkraina väittää upottaneensa Venäjän ohjusveneen Krimillä – julkaisi videon operaatiosta (1.2.2024)
Julkaistu 04.02.2024 18:19
Toimittajan kuva

Jari Heikkilä

jari.heikkila@mtv.fi

Venäjä on yli vuoden ajan värvännyt vankeja taistelemaan Ukrainaan. Alun perin vangeille luvattiin armahdus ja vapaus puolen vuoden sotimisen jälkeen, vaikka heidät olisi tuomittu väkivaltaisista rikoksista.

Britannian yleisradio BBC kertoo löytäneensä muun muassa verkkokeskusteluista tietoja, joiden mukaan tällaisia vapauttavia sopimuksia ei enää tarjota vangeille. Nyt värvättävät vangit eivät enää saa armahdusta, he joutuvat kovempiin oloihin ja heidän on taisteltava sodan loppuun asti.

Vankivärväysoperaatio Ukrainan rintamalle alkoi vuonna 2022 tuolloisen Wagner-pomo Jevgeni Prigozhinin johdolla. 

Ennen kohtalokasta lento-onnettomuuttaan Prigozhin sanoi, että rintamalle oli lähetetty lähes 50 000 venäläistä vankia. Tuhannet näistä vangeista ovat kuolleet rintamalle, mutta moni väkivaltarikoksista tuomittu vanki pääsi palaamaan vapaana miehenä kotiin. Nyt tilanne on muuttunut.

Lue myös: Venäjä tekee kaikkensa, jotta Viron venäläiset eivät saa Viron kansalaisuutta – tiesitkö, että etelänaapurissa asuu myös 65 000 kansalaisuudetonta?

Eräs nimettömänä esiintyvä nainen kertoo, että hänen miehensä oli tuomittu vankeuteen ”vakavasta rikoksesta”. Nainen sanoo pariskunnan päättäneen, että mies lähtisi taistelemaan Ukrainaan, jotta hän vapautuisi nopeammin.

Naisen mukaan hänen miehelleen annetussa sopimuksessa todettiin, että sopimus kestää vuoden ajan eikä hän saa armahdusta. Lisäksi sopimuksessa sanottiin, että sopimuksen päätyttyä sitä jatketaan automaattisesti.

BBC kertoo, että nyt vankien ainoa tapa saada täysi vapautus on, että he saavat valtion kunniamerkin, tulevat työkyvyttömiksi, saavuttavat enimmäisikärajan tai jos itse sota päättyy.

Lue myös: Zelenskyi vieraili taistelulinjan tuntumassa: Jakoi sotilailleen mitaleja

Armahduksen sijaan entiset vangit saavat sotapalveluksen jälkeen niin sanotun ehdollisen vapautuksen. Tämä tarkoittaa sitä, että jos henkilön todetaan tehneen myöhemmin uuden rikoksen, niin rangaistuksessa otetaan huomioon heidän aiempi tuomionsa.
 

Tuoreimmat aiheesta

Ukrainan sota