Finavia-sotkun jälkiselvittelyssä nähtiin tänään erikoinen näytös, kun tarkastusvaliokunta esitteli mietintönsä Finaviasta ja valtionyhtiöiden riskinhallinnasta.
Vaikka puheenjohtaja Eero Heinäluoma (sd.) kiitteli juhlapuheessa mietintöä valiokunnan yhteiseksi näkemykseksi, kävivät valiokunnan puheenjohtajiston erimielisyydet ministeri Anne Bernerin (kesk.) roolista selväksi jo julkistustilaisuudessa.
Samoihin aikoihin, kun Heinäluoma esitteli johtopäätöksiä liikenne- ja viestintäministeriön muista eriävistä näkemyksistä johdannaiskanneasiassa, lähetti valiokunnan keskustalainen varapuheenjohtaja Olavi Ala-Nissilä Berneriä kiittelevän tiedotteen toimituksille.
Ala-Nissilän mukaan Berner toimi osaavasti Finavia-asiassa. Heinäluoman näkemys julkistamistilaisuudessa vaikutti poikkevan tästä täysin.
-Kokonaisarvio omistajaohjauksen toiminnasta syksyllä 2015 on, että se ei ole vakiintuneiden omistajaohjauskäytäntöjen mukaista. Tietysti on niin, että ministeri on se, joka tästä omistajaohjauksesta yleisesti ja tässä tapauksessa erityisesti vastaa, Heinäluoma sanoi.
Jo julkistustilaisuudessa Ala-Nissilä pyrki aktiivisesti tuomaan julki varapuheenjohtajan tulkintaa tapahtumista, mitä Heinäluoma parhaansa mukaan toppuutteli.
"Ministeriö ei toiminut vakiintuneilla pelisäännöillä"
Käytännössä mietinnössä tuodaan esiin, että ministeriön omistajaohjaus syksyllä 2015 ei noudattanut valtion omistajaohjauksen vakiintuneita pelisääntöjä. Liikenne- ja viestintäministeriön näkemys johdannaiskanteiden nostamisesta erosi valtioneuvoston kanslian näkemyksestä.
Valiokunta edellyttääkin, että omistajaohjaukselle luodaan jatkossa selkeät pelisäännöt.
Riskialttiit johdannaiset toivat Finavialle 34 miljoonan euron tappiot purkuvaiheessa.
Syksyllä 2015 Finavian hallitus perui viime tipassa kannepäätökset aiempaa johtoa ja tilintarkastajaa vastaan ja Finavian silloinen puheenjohtaja erosi vastalauseena ministeri Bernerin asiattomalle sivustaohjaukselle. Berner on kiistänyt väitteet, mutta ei halunnut kommentoida tänään mietintöä lukematta sitä.
Heinäluoma: Monipuoluemaassa täytyy hyväksyä näkemyseroja
STT:n käsityksen mukaan ristiriidat valiokunnan jäsenten näkemyksissä eivät jääneet täysin valiokunnan pöydän ulkopuolelle. Erityisesti valiokunnan keskustalaiset halusivat käsitellä Finavian omistajaohjausta myös ennen Bernerin kautta. Mietinnön muotoiluja hiottiin tarkkaan.
Julkistustilaisuudessa perussuomalaisten Mika Raatikainen viittasi valiokuntaan ehdottamansa asian poikkeuksellisen pitkään käsittelyyn. Mietinnön piti alkujaan valmistua marraskuussa.
-Hyvä näin, mutta ennen kuin alan seuraavan kerran jotain ehdottelemaan, niin täytyy olla varovainen. Nämä tuntuu vähän kestävän, Raatikainen sanoi.
Puheenjohtaja Heinäluoma vastasi STT:n kysymykseen poliittisista rajalinjoista valiokunnassa niin, että eri tulkinnoista ja adjektiiveista voi olla eriäviä näkemyksiä, mutta mietinnön iso kuva on yhteinen.
-Suositukset ja ongelmakohdat on todettu yhdessä. Eroja on siinä, kuinka voimakkaasti ongelmat koetaan. Mutta ehkä se täytyy monipuoluemaassa hyväksyä, että sen verran eroja löytyy.