Valtiontalouden tarkastusviraston salauspäätös voi vaikeuttaa Finavian omistajaohjauksen arviointia, uskoo kansanedustaja Mika Raatikainen (ps.).
Salauspäätöksen vuoksi eduskunnan tarkastusvaliokunnassa istuvat kansanedustajat ovat voineet nähdä vain osan viraston tekemästä tarkastusmuistiosta. Muistio on tarkin koonti liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) ja ministeriön omistajaohjauksesta Finavian johdannaistappioiden jälkiselvittelyssä.
Raatikainen on pyytänyt virastolta muistiota heinä–elokuussa, ja hän on valittanut salauspäätöksestä sittemmin hallinto-oikeuteen. Tarkastusvirasto on eduskunnan ylin tarkastusviranomainen ja keskeinen tietolähde valiokunnalle.
Raatikainen pääsee tutustumaan muistioon kokonaisuudessaan, kun valiokunta on saanut sen. Hän kuitenkin pelkää, että salauspäätöksen vuoksi valiokunnan jäsenet eivät pysty sisäistämään tietoja syvällisesti.
– Saamme todennäköisesti lukea muistion hätäisesti istunnon aikana, ja sitten se kerätään pois. Ei siinä jää oikein aikaa millekään analyysille.
Muistiossa käsitellään sitä, ohjasiko ministeriö asiattomasti Finavian hallitusta johdannaiskanneasiassa viime vuoden lopulla. Finavian hallitus kumosi tällöin riskialttiiden johdannaisten vuoksi nostetut kanteet tilintarkastusyhtiötä vastaan. Hallitus päätti myös olla nostamatta kanteita Finavian aiempaa johtoa vastaan.
Finavian hallituksella oli joulukuussa viimeinen mahdollisuus edistää vuoden 2010 kanteita, koska kanneoikeus vanhentui vuoden lopussa. Ennen joulukuun päätöstä hallitus oli halunnut kanteiden nostamista.
Tarkastusvaliokunta pui tiistaina johdannaissotkun omistajaohjausta. Johdannaiset toivat Finavialle 34 miljoonan euron tappiot vuosina 2009–2011.
"Tulokset pimentoon"
Tarkastusvirasto on perustellut muistion salauspäätöstä lentokenttäyhtiö Finavian liikesalaisuuksilla ja sillä, että nimien julkaiseminen voisi aiheutua kohtuuttomaksi haitaksi tutkittaville.
Hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää on pitänyt kyseenalaisena, voiko virkatehtävissään toimiva ja tutkittavana oleva henkilö saada salassapitosuojaa. Hänen mukaansa suoja on tarkoitettu lähinnä niin sanotuille ilmiantajille, jotka tuovat esiin epäkohtia.
Raatikainen pohtii, onko tarkastusvirasto täysin tehtäviensä tasalla. Hänen mukaansa valiokunta ei voi päätöksen vuoksi avoimesti kertoa tiedoistaan julkisuuteen.
– Vähän heikkoa on valiokunnassa asioita tarkastaa, jos kaikista tuloksista ei voi kertoa kenellekään. Se on silloin vähän tällaista titityyjuttua, Raatikainen kuvaa.
Raatikainen kertoo itse vaatineensa Finavian omistajaohjausta valiokunnan tarkempaan käsittelyyn.
Berner oli aktiivinen
STT kertoi lauantaina, että Berner lupasi viime lokakuussa järjestää yhtiökokouksen kansliapäällikkö Harri Pursiaisen lähettämän sähköpostiviestin välityksellä. Ministeriö ei kuitenkaan järjestänyt yhtiökokousta, joten vastuu kanteista jäi Finavian hallitukselle.
Yhtiökokouksen varjolla Berner kielsi Finavian hallitusta edistämästä kanteita aiempaa johtoa vastaan.
Tarkastusviraston muistiosta selviää, että ministeriö lisäksi selvitti omin päin tilintarkastusyhtiö Deloitten halukkuutta sopia jo nostetuista kanteista viime vuoden marraskuussa. Ministeriö ei kertonut junailemastaan sovintosopimuksesta Finavian hallitukselle.
Berner on sanonut, että hän ei ole kieltänyt Finavian hallitusta nostamasta kanteita.
Finavia-jutussa koettiin hiljattain käänne:
1:20