Eduskunnan tarkastusvaliokunta ei ole näillä näkymin kirjaamassa suoria moitteita liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerille (kesk.) tai hänen ministeriölleen Finavian johdannaistappioiden jälkipyykistä.
Valiokunta voi kuitenkin ilmaista huolestumisensa siitä, että omistajaohjauksen rajoista on valtionhallinnossa hyvin eriäviä näkemyksiä.
Liikenne- ja viestintäministeriön (LVM) muista eriävä käsitys omistajaohjauksen rajoista on herättänyt huomiota valiokunnassa.
STT:n tietojen mukaan valiokunta on Finavia-mietintöluonnoksessa puuttunut siihen, että Valtioneuvoston kanslian omistajaohjausyksikkö ja Valtiontalouden tarkastusvirasto ovat LVM:n kanssa omistajaohjauksesta eri kannalla.
Tarkastusviraston ja omistajaohjausyksikön mielestä valtionyhtiöiden hallitustyöskentelyyn ei voi puuttua niin laajasti, kuin LVM on tehnyt.
STT:n tietojen mukaan valiokunnassa on haluttu myös kirjata mietintöön vaatimus sen selvittämisestä, voivatko valvojan ja valvottavan roolit mennä tällä hetkellä sekaisin valtionyhtiöissä.
Käytännössä kyse on virkamiehistä, jotka istuvat valtionyhtiöiden hallituksissa omistajan edustajina, vaikka he ovat aikaisemmalla virkaurallaan olleet esimerkiksi valvontatehtävissä vastuuministeriössä.
Mietinnön lopulliset muotoilut ovat yhä auki ja voivat elää.
Tuskin valmista vielä
Valiokunta kokoontuu käymään läpi mietintöluonnosta ensimmäistä kertaa joulutauon jälkeen keskiviikkona, mutta STT:n tietojen mukaan mietintö tuskin ehtii valmistua silloin tai edes tämän viikon aikana.
Valiokunta on halunnut laajentaa mietinnön johtopäätöksiä koskemaan laajasti valtion omistajaohjauksen pelisääntöjä.
Erityisesti keskustalaiset valiokunnan jäsenet ovat halunneet laajentaa myös mietinnön aikajännettä Bernerin ministerikautta pidemmäksi, koska johdannaissotku ehti pyöriä Finavian ja ministeriön riesana jo ennen Bernerin kautta.
Asiakirjat paljastavat kannat
Finavian vuosien 2009–2011 riskipitoiset johdannaissopimukset tuottivat purkuvaiheessa yhtiölle 34 miljoonan euron tappiot.
Yhtiön tyngäksi kutistunut hallitus päätti joulukuussa 2015 perua kannepäätökset aiempaa johtoa ja tilintarkastusyhtiötä vastaan.
Valtiontalouden tarkastusvirasto on todennut viime vuoden toukokuulle kirjatussa tarkastusmuistiossaan, että ministeriö päätti 25. marraskuuta 2015 omatoimisesti selvittää tilintarkastusyhtiön halukkuuden sopia kanneasiasta ja kavensi Finavian hallituksen toimintamahdollisuuksia.
Tarkastusvirasto näki mahdollisiksi keinoiksi muuttaa hallituksen päätöstä joko yhtiökokouksen tai omistajan kirjallisen päätöksen.
Kuusi päivää ennen kyseistä ministeriön päätöstä omistajaohjausyksikkö on kirjallisesti todennut, että omistaja voi halutessaan muuttaa yhtiön hallituksen kantaa kutsumalla koolle yhtiökokouksen.
Välttämätöntä tarvetta tähän ei sen mukaan ollut, koska hallitus oli jo päättänyt asiasta.
Ministeriö ei järjestänyt yhtiökokousta ennen vuoden loppua, ja yhtiön tynkähallitus pyörsi aiemmat päätökset johdannaiskanteista viime tipassa ennen vuoden 2010 kanneoikeuden vanhentumista.
Joulukuussa 2015 Finavian hallituksen puheenjohtaja Riitta Tiuraniemi erosi vastalauseena ministeri Bernerin asiattomalle sivustaohjaukselle, jonka Berner on julkisuudessa kiistänyt.