Bettie Blackheart: Burleskitanssissa opitaan kehonhallintaa ja ripaus burleskin historiaa

Burleskikursseilla opituista taidoista voi olla iloa arjessakin.
Bettie Blackheart näyttää mallia, kuinka tärkeää hyvä ryhti on.Laura Kansanen-Stavale
Julkaistu 23.07.2012 12:54(Päivitetty 22.08.2012 11:09)

Burleskitanssi on uusi liikuntamuoto, jonka kautta pääsee tutustumaan burleskin maailmaan ja kehonhallintaan. Tunnille ei ole pakko mennä verkkareissa, vaan hauskat ja villit pukeutumisideat ovat sallittuja!

Verkkosukkahousua, korkokenkiä, hameita. Huiveja, puuhkia ja pitkät hansikkaat – burleskitanssitunti ei näytä liikunnalta, mutta on sitä. Tunnilla ammennetaan burleskin liikekielestä, harjoitellaan kehonhallintaa, lihaskuntoa, tanssitaan ja sheikataan sekä iloitaan omasta kehollisuudesta.

– Lavalla esitettävään burleskiin kuuluu yhtenä osana riisuminen, mutta tällä tunnilla ei riisuta, vaan keskitytään tanssimispuoleen. Jatkotunneilla mukaan tulevat hansikkaat. Täällä ei tähdätä esiintymiseen vaan enemmän kehon hallintaan ja ilmaisuun. Joskus on vähän improvisaatiotakin, kertoo Petra Innanen eli burleskitaiteilija Bettie Blackheart.

Bettie Blackheatr opettaa burleskitanssitunnillaBettie Blackheart näyttää mallia, kuinka tärkeää hyvä ryhti on.Helmi

BurleskitanssituntiBurleskitanssitunnille voi laittaa vaikkapa korkokengät.Helmi

Entä, jos haluaisi riisua? Bettie toteaa, ettei estäisi, jos joku välttämättä haluaisi heittää vaikkapa paidan pois.

– Ei täällä kukaan toistaiseksi ole heittäytynyt kelteisilleen, mutta kaikki panostavat kyllä enemmän pukeutumiseen kuin perus-aerobictunnilla. Täällä voi antaa villienkin asuideoiden kukkia, Bettie kuvaa.

– Vaatteissa tärkeintä on tietysti se, että pystyy liikkumaan hyvin ja vartalon liike tulee esille. Tässä tehdään paljon töitä keskivartalon lihaksilla ja on tärkeää, että se näkyy.

Burleskitanssista ei tule uutta Zumbaa

Bettien pitämät burleskitanssitunnit ovat ensimmäisiä Suomessa. Etnofitness-tanssikoulussa burleskitanssitunteja vetää burleskiesiintyjä Ruska Schönberg eli Tinker Bell, jonka kanssa Bettie on kehittänyt burleskitanssista ryhmäliikuntamuodon.

– Olemme Tinker Bellin kanssa rekisteröineet burleskitanssin. Burleskitanssia on ryhmäliikuntana ulkomailla, mutta "burleskitanssi" suomeksi on meidän keksintömme. Meillä on liikepankki, jossa liikkeillä on suomalaiset nimet, liikkeet puretaan osiin sekä käydään läpi tekninen puoli. Jossain vaiheessa on varmaan tulossa DVD, jonka avulla voi sitten kotona treenata vielä lisää, Bettie kuvaa.

BurleskitanssituntiBurleskitanssista on kehitetty oma ryhmäliikuntamuotonsa.Helmi

Uutta Zumbaa burleskitanssista ei ole tulossa. Bettielle tärkeintä on tunnin laatu ja se, että ohjaajalla olisi mielellään burleskiesiintyjän tausta, tai ainakin tuntisi burleskin hyvin.

– Nyt olemme nähneet paljon sellaista, että ihmiset opettavat burleskia, vaikkeivät ole ikinä tehneet tai välttämättä edes nähneet sitä. Burleski on kuitenkin esittävän taiteen muoto. Meille on tärkeää, että lajin historia otetaan esiin myös ryhmäliikuntatunnilla, Bettie sanoo.

– Muun muassa tämän takia olemme perustaneet Burleski-instituutin Suomeen. Se on noin kymmenen esiintyjän perustama burleskikoulutuksen kattojärjestö, joka auttaa kuluttajaa löytämään tarjonnan seasta laadukasta opetusta suomesta.

Vain naisille

Burleskitanssi on liikuntamuoto, josta moni on saanut apua esimerkiksi niska-hartiaseudun ongelmiin. Tunnilla harjoitetaan myös tasapainoa ja kehon hallintaa sekä suomalaisille kenties vieraampaa kokonaisvaltaista ilmaisua, jossa mukana on myös ilme.

– Kyllä tunnilla tulee hiki. Käytössä on paljon erilaisia tempoja, ja välillä keskitytään erilaisiin aikakausiin. Joskus tulee enemmän hiki ja joskus vähemmän. Myös lihaskuntoa on hyvä treenata, Bettie kuvaa.

Bettie Blackheatr opettaa burleskitanssitunnillaBurleskitaiteilija Bettie Blackheart opastaa oppilaita tanssin saloihin.Helmi

BurleskitanssituntiBurleskitanssitunnilla tulee hiki.Helmi

Vaikka burleskitanssissa ei tähdätä esiintymiseen, tunneilla käy myös esiintyjiä. Tunnilta saa mukaansa muun muassa kehonhallintaa.

– Liikunnallisten improvisaatioharjoitusten tekemisestä voi olla hyötyä esiintyville burleskitaiteilijoille ja ehkä muillekin, jotka esiintyvät työssään, Bettie sanoo.

Vaikkakin Himoclub, jolla Bettien burleskitanssitunnit järjestetään, on vain naisille suunnattu studio, on burleskitanssi lajina sopiva kaikille kehollisuudesta ja liikunnallisesta ilmaisusta kiinnostuneille.

BurleskitanssituntiBurleskitanssitunnilla oma ilmaisu on tärkeä elementti.Helmi

– Vaikka laji keskittyy liikekieleltään yleisesti naiselliseksi käsitettävään liikuntaan, on se muun muassa keskivartaloharjoitteidensa puolesta kaikkea muuta kuin hentoa sipsuttelua, Bettie kuvaa.

Tunnilla käy monenikäisiä ja -kokoisia naisia. Minkäänlaista ballerinataustaa ei Bettien mukaan tarvita.

– Tunnille ei ole yläikärajaa. Myös ihmiset, joilla on fyysisiä ongelmia, voivat tulla tunnille ja tehdä liikkeet rauhallisemmin. Ei ole pakko reuhtoa mukana, vaan jokainen tekee niin, miten pystyy. Tunnilla voi olla rauhallisemminkin ja tehdä esimerkiksi vain käsiä. Lajissa on myös eri tasoja, alkeistunnit sopivat kaikille ja siellä ei tehdä esimerkiksi pitkiä koreografioita vaan helppoja lyhyitä sarjoja. Jatkotunnilla mennään sitten vauhdikkaammin eteenpäin.

Tasselit pyörimään?

Entäs ne rintoihin kiinnitettävät tasselit? Joutuuko burleskitanssissa pyörittelemään sellaisia? Bettien mukaan ei.

BurleskitanssituntiBurleskitanssitunnilla liikekieli on naisellinen.Helmi

– Tunnilla kuivaharjoitellaan tasseleiden pyörittämistä. Teemme erilaisia shimmyjä, eli niitä liikkeitä, joilla teoriassa saadaan tasselit pyörimään. Burleskitanssiin tasselit eivät kuulu. Olemme kuitenkin ennen joulua käyneet pikkujouluspesiaalitunnilla työhuoneellani, missä halukkaat saivat kokeilla tasseleita. Täällä ei missään nimessä tarvitse tehdä mitään, mitä ei halua, Bettie korostaa.

– Haluamme kuitenkin myös liikunnan ohessa kertoa burleskista taidemuotona. Näin ne, jotka haluavat, voivat tutustua lajiin syvemminkin. Mikäli on kiinnostunut esiintymiseen tähtäävästä opetuksesta, voi osallistua Burleski-instituutin opettajien pitämiin työpajoihin, joissa keskitytään lajin esittävään puoleen.


Luonnonlapsi vai villi viettelijätär? Testaa naisihanteesi!

Teksti: Maria Aarnio

Kuvat: Pääkuva Laura Kansanen-Stavale, MTV3/AVA

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle