Biden ja Johnson tapasivat: "Yhdysvallat vastaa järeästi, kun Venäjä osallistuu haitalliseen toimintaan"

Britannian pääministerin Boris Johnsonin mukaan Britannia, EU ja Yhdysvallat ovat yksimielisiä Pohjois-Irlannin rauhan suojelemisesta. Hän kommentoi asiaa keskusteltuaan Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin kanssa.

Hän ei kuitenkaan kommentoinut keinoja, joilla Pohjois-Irlannin rauhaa turvaavaa Pitkänperjantain sopimusta voitaisiin tukea.

BBC:n mukaan Boris Johnson kiisti, että Joe Biden olisi hätyyttänyt häntä ratkaisemaan Britannian EU-eron yhteydessä aiheutuneet ongelmat, joiden vuoksi jännitteet Pohjois-Irlannissa ovat lisääntyneet.

Biden oli varoittanut etukäteen, että Yhdysvaltojen ja Britannian välille suunniteltu kauppasopimus voi olla uhattuna, jos Britannia perääntyy sitoumuksistaan, jotka se antoi Pohjois-Irlannin asemasta EU-eron yhteydessä.

Johnson kuvaili puolentoista tunnin keskusteluaan Bidenin kanssa raikkaaksi tuulahdukseksi Bidenin edeltäjän Donald Trumpin kauden kaaoksen jälkeen.

Virkakautensa ensimmäistä ulkomaanmatkaa aloitteleva Biden saapui Britanniaan keskiviikkoiltana. Maiden suhde on perinteisesti ollut läheinen, mutta tapaamista varjosti Pohjois-Irlannin jännitteinen tilanne Britannian EU-eron jälkeen.

EU käynnistänyt rikkomusmenettelyn

Britannian EU-erosopimuksen yhteydessä sovittiin Pohjois-Irlannin rajajärjestelyistä, joiden mukaan Britanniaan kuuluvan Pohjois-Irlannin ja Irlannin tasavallan välinen raja on avoin, kun taas Pohjois-Irlannin ja muun Britannian välille on asetettu tiettyjä rajamuodollisuuksia.

Aiemmin tänä vuonna Britannia kuitenkin päätti yksipuolisesti jatkaa helpotetuilla rajatarkastuksilla, minkä johdosta EU-komissio on käynnistänyt rikkomusmenettelyn Britanniaa vastaan.

Brittilehti Timesin mukaan Biden oli käskenyt yhdysvaltalaisdiplomaatteja moittimaan Johnsonin hallitusta siitä, miten Pohjois-Irlannin rajajärjestelyjä on hoidettu. Times kertoo yhdysvaltalaisdiplomaatti Yael Lempertin sanoneen brexit-ministeri David Frostille, että maan hallitus pahentaa jännitteitä Irlannissa ja Euroopassa vastustamalla tarkastuksia Pohjois-Irlannin satamissa.

Times kirjoittaa Lempertin kertoneen, että hänen oli käsketty antaa hallitukselle muodollinen nuhtelu, mikä on lehden mukaan liittolaisten välillä harvinaista.

Biden: Yhdysvallat on palannut

Biden osallistuu Britanniassa myös G7-teollisuusmaiden kokoukseen Cornwallissa perjantaista alkaen. Sunnuntaina presidentti tapaa kuningatar Elisabetin. Britanniasta Biden jatkaa EU- ja Nato-huippukokouksiin Brysseliin.

Saapuessaan Britanniaan keskiviikkoiltana presidentti puhui Yhdysvaltain ilmavoimien sotilaille Mildenhallin sotilastukikohdassa.

–  Teemme selväksi, että Yhdysvallat on palannut, ja maailman demokratiat seisovat yhdessä vaikeimpia haasteita vastaan, Biden sanoi.

Euroopan-kiertueensa päätteeksi Biden tapaa Venäjän presidentti Vladimir Putinin. Bidenilla oli keskiviikkona viesti myös Venäjälle.

–  Yhdysvallat vastaa järeästi ja tehokkaasti, kun Venäjän hallitus osallistuu haitalliseen toimintaan, Biden sanoi.

Venäjän ja Yhdysvaltojen jännitteinen suhde on viime aikoina kiristynyt entisestään. Yhdysvallat on syyttänyt Venäjää muun muassa kyberhyökkäyksistä ja vaaleihin sekaantumisesta.

AFP:n mukaan Biden aikoo nostaa presidenttien tapaamisessa esiin muun muassa Venäjän sotilastoiminnan Ukrainan rajalla, oppositiovaikuttaja Aleksei Navalnyin vangitsemisen sekä Putinin tuen Valko-Venäjää itsevaltaisesti hallitsevalle Aljaksandr Lukashenkalle.

Lue myös:

    Uusimmat