Yhdysvalloissa liittovaltion terveysviranomainen arvioi, että koronaviruksen deltavariantti tarttuu yhtä helposti kuin flunssa.
Yhdysvalloissa pelätään myös, että variantti voisi murtaa rokotteiden antaman suojan.
Maailman terveysjärjestö WHO puolestaan uskoo, että deltasta tulee nopeasti koronan maailmanlaajuisesti vallitseva muoto.
– Uudessa raportissa todetaan, että deltavariantti olisi yhtä tarttuva kuin vesirokko. Deltavariantti olisi hyvin tarttuva myös rokotettujen keskuudessa. Nyt keskustelua käydäänkin siitä, miten nopeasti kansa saadaan rokotettua, sanoo MTV:n ulkomaantoimittaja Laura Pylvänäinen.
Yhdysvaltain presidentti Joe Biden piti torstaina puheen maan koronatilanteesta ja ilmoitti samalla uusista koronakäytännöistä.
– Biden kaivoi kaikki kepit ja porkkanat esiin Valkoisen talon kaapeista tässä asiassa. Keskeistä oli rokotuskehotus liittovaltion työntekijöille. Kyseessä ei ole pakko, mutta rokotuksiin tuuppaava. Tästä lähtien useiden miljoonien liittovaltion työntekijöiden täytyy jatkossa esittää rokotustodistus, Pylvänäinen sanoo.
– Mikäli rokotustodistusta ei ole näyttää, niin henkilön on käytävä testissä kerran viikossa tai kahdessa viikossa ja käytettävä maskia sekä pidettävä turvaetäisyyksiä. Elämä siis helpottuisi, jos rokote olisi.
Aikaisemmin tällä viikolla Yhdysvalloissa päivitettiin maskisuosituksia. Nyt monissa sisätiloissa suositellaan jälleen maskin käyttämistä. Biden nähtiin myös käyttämässä maskia ensimmäistä kertaa viikkoihin.
Biden toivoi, että osavaltioiden viranomaiset alkaisivat maksaa sadan dollarin rokotuspalkkioita heille, jotka saapuvat vielä myöhässä hankkimaan rokotetta.
– Pari päivää sitten New Yorkin pormestari lupasi, että tällainen sadan euron rokotuspalkkio annetaan, Pylvänäinen sanoo.
Biden pyrkii näyttämään mallia yksityiselle puolelle liittovaltioiden työntekijöiden esimerkillä.
Osa yksityisistä yrityksistä onkin ryhtynyt toimiin. Ainakin Google, Facebook ja Washington Post ja Netflix ovat ilmoittaneet omia käytäntöjään: toimistolle palaamisen tai jopa työsuhteen jatkumisen edellytyksenä voi olla se, että henkilö on rokotettu.
Toimilla yritetään saada vauhtia hiipuneeseen rokotekampanjaan. Bidenin tavoitteena oli, että 4. heinäkuuta mennessä 70 prosenttia amerikkalaisista olisi saanut ensimmäisen rokoteannoksen.
– Tämä ei ole toteutunut. Täysi-ikäisistä ensimmäisen rokoteannoksen on saanut 69 prosenttia ja täysin rokotettuja on 60 prosenttia, Pylvänäinen toteaa.
– Rokotustahdin hiipumista kuvaa se, että huhtikuussa annettiin annoksia noin kolme miljoonaa päivässä, kun luku on heinäkuussa nyt noin 600 000-700 000 rokoteannosta päivässä.
Kuluneella viikolla EU kiilasi Yhdysvaltojen ohi rokotekattavuudessa. New York Timesin mukaan EU on heinäkuussa rokottanut kansalaisiaan nelinkertaisella tahdilla Yhdysvaltoihin verrattuna.