Yhdysvalloissa kiirehditään Pfizerin koronarokotteen täyttä hyväksymistä – tulee aiheuttamaan rokotemääräysten ryöpyn

8:42img
Katso video: Presidentti Biden yrittää kaikin keinoin nostaa maansa rokotekattavuutta.
Julkaistu 09.08.2021 17:51

MTV UUTISET — MIKAEL KAIVANTO

Rokotteiden ottaminen on Yhdysvalloissa alkanut hidastua. Noin 92 miljoonaa Yhdysvaltain yli 12-vuotiasta kansalaista on vielä kokonaan rokottamatta Yhdysvaltain tautikeskuksen saamien tietojen mukaan.

Time-lehti uutisoi, että Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA on ajamassa nyt nopeasti Pfizerin koronarokotteen täyttä hyväksymistä. Taustalla on ajatus siitä, että täysi hyväksyntä edesauttaisi kansalaisten keskuudessa halua ottaa rokote.

FDA ei ole täysin hyväksynyt vielä mitään koronarokotetta. Pfizerin, Moderna ja Johnson & Johnsonin rokotteet ovat tähän asti toimineet hätätilanteeseen vedotulla luvalla.

Kaiser Family Foundationin tuottaman kyselyn mukaan noin 30 prosenttia rokottamattomista ihmisistä ottaisi todennäköisemmin koronarokotteen, jos FDA antaisi täyden hyväksynnän rokotteelle.

FDA:n edustaja Abigail Capobianco kertoi tiedotteessa, että virasto aikoo panostaa kaikki voimavaransa taisteluun koronaa vastaan.

Koronaviruksen vallitseva deltavariantti on kiristänyt otetta epidemiasta Yhdysvalloissa. Uudet tartunnat ovat olleet kasvussa heinäkuusta lähtien. Tauti on edennyt viime aikoina pääasiassa rokottamattomien keskuudessa, ja maassa on jopa käytetty termiä "rokottamattomien pandemia".

Ensi kertaa sitten viime helmikuun, Yhdysvalloissa raportoidaan nyt yli 100 000 uutta tartuntaa päivässä.

Lue myös: Puolet Yhdysvaltain väestöstä on täysin rokotettu koronavirusta vastaan

Presidentti Biden puskee asiaa eteenpäin

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden korosti elokuun alussa puheessaan, että rokote on paras puolustus koronavirusta vastaan.

Biden toivookin, että Pfizerin myös Suomessa laajasti käytettävä koronarokote saataisiin kokonaan hyväksyttyä alkusyksyyn mennessä.

Bidenin hallitus on vaatinut, että kaikkien Yhdysvaltain liittovaltion työntekijöiden tulisi ottaa koronarokote tai ilmoittautua säännöllisiin koronatesteihin. Monet sairaalat ja yliopistot ovat ryhtyneet samoihin toimiin. Myös yksityiset suuryritykset kuten Walmart, Google ja Disney ovat seuranneet perässä.

Johtaako hyväksyntä pakkorokotuksiin?

Pakkorokotukset ovat saaneet vaihtelevaa vastaanottoa eri tahoilta. New Yorkin ja Coloradon osavaltioiden yliopistot ovat sanoneet vaativansa oppilaiden rokottamista sen jälkeen, kun koronarokotteet saavat lopullisen hyväksynnän FDA:lta.

Osa terveydenhuoltojärjestelmistä vaativat jo kertarokotusta, kun taas toiset seuraavat vielä tilannetta ilman rokotemääräyksiä työntekijöilleen.

Yhdysvaltojen armeijakaan ei ole vielä tehnyt päätöstä 1,3 miljoonan työntekijänsä puolesta. Monessa paikassa rokotehyväksyntää seurataan herkeämättä ennen kuin ryhdytään toimenpiteisiin.

EU:n alueella on tällä hetkellä neljä myyntiluvallista koronarokotetta, Biontechin ja Pfizerin kehittämä rokote, Modernan kehittämä rokote, AstraZenecan kehittämä rokote ja Janssen-Cilagin (Johnson&Johnsonin) kehittämä rokote. Tietoa kertyy koko ajan lisää niistä, ja esimerkiksi Suomessa aloitetaan tällä viikolla 12-15-vuotiaiden lasten rokotukset.

Lue myös: Kannabista koronarokotteen kylkiäisenä? Yhdysvalloissa tämäkin on mahdollista

Lue myös: Rokotekriittisyys jarruttaa rokotustahtia Yhdysvalloissa – saattaa innoittaa myös Suomen rokotevastaisia

Tuoreimmat aiheesta

Koronarokotus