Valkoinen talo aikoo määrätä ylimääräisiä veroja öljy-yhtiöiden voitoille, mikäli nämä eivät investoi tuloistaan enemmän kotimaisen tuotannon lisäämiseen ja siten helpota hintapaineita maan bensapumpuilla.
Suunnitelmasta maanantaina ilmoittanut Joe Biden sanoi Valkoisen talon tiedotustilaisuudessa, ettei maan öljyteollisuus ole täyttänyt velvollisuuttaan tukea amerikkalaisia vaan puskenut Ukrainan sodan paisuttamia voittojaan omistajiensa ja johtonsa taskuihin. Hän kuvaili öljyjättien ennätystuloksia ”järkyttäviksi”.
– Teidän ei pitäisi käyttää voittojanne osakkeiden takaisinostoihin tai osinkoihin, Biden vannotti lyhyessä puheessaan.
Uutistoimisto Bloombergin keräämien tietojen mukaan öljyjätit Exxon Mobil, Chevron, Shell ja TotalEnergies ovat palauttamassa osakkeenomistajille voitoistaan tänä vuonna lähes 100 miljardia dollaria takaisinostoina ja osinkoina, ja investoivat samaan aikaan ydinliiketoimintaansa 80 miljardia dollaria.
Bidenin mukaan Valkoinen talo tarkastelee nyt yhdessä kongressin kanssa keinoja rankaista öljy-yhtiöitä ylimääräisin veroseuraamuksilla, elleivät ne muuta toimintatapojaan. Biden mainitsi myös ”muut mahdolliset rajoitukset”, joilla hän todennäköisesti viittasi öljyn vientikieltoihin, joita hallinnon tiedetään myös punnitsevan.
Vientikielto bensiinille ja muille jalostetuille tuotteille turvaisi saatavuutta Yhdysvalloissa ja siten ehkäisi polttoaineiden hinnannousua maan sisällä. Öljyteollisuus ei vientikielloista pitäisi, sillä se laskisi yhtiöiden tuloja ja kaventaisi eri toimintavaihtoehtoja.
Kiellon tiedetään olevan kuitenkin harkinnassa, mihin viittaa myös Yhdysvaltain energiaministerin Jennifer Granholmin elokuinen kehotus öljynjalostajille rakentaa lisää kotimaista varastokapasiteettia.
Yhdysvaltain energiatuottajajärjestön AFPM:n johtaja Chet Thompson kommentoi tuoreeltaan, että ylimääräinen voitoista kerättävä vero voi kuulostaa hyvältä vaalien alla, mutta politiikkana se olisi huono kuluttajille.
– Se todennäköisesti supistaisi polttoaineiden tuotantoa ja pahentaisi siten autoilijoiden tilannetta, Thompson kommentoi uutistoimisto Bloombergin mukaan.
On mahdollista, ettei uhkausta voida toteuttaa
Ilmoituksen sisältö ja ajankohta on hyvä asettaa lähestyvien välivaalien kontekstiin. Inflaatio ja energian korkea hinta ovat syöneet Bidenin suosiota keväästä lähtien ja sen odotetaan heijastuvan myös ensi tiistain välivaaleissa.
Demokraattien ennakoidaan menettävän enemmistönsä ainakin kongressin edustajainhuoneessa ja mahdollisesti myös senaatissa. On siten mahdollista, että Biden ei pysty toteuttamaan uhkaustaan.
Vaikka bensiinigallonan ennätyksellinen yli viiden dollarin keskihinta kesäkuussa on kutistunut noin 3,76 dollariin, hinta on edelleen verrattain korkealla. Hintaa on saatu alaspäin liittovaltion strategisten energiavarastojen valtavilla myynneillä, joita kertyy vuoden loppuun mennessä lähes 200 miljoonaa barrelin edestä.
Lokakuusta alkaen öljyn hintapaine on taas alkanut kasvaa, kun öljyntuottajien Opec+ päätti merkittävästä raakaöljyn tuotantoleikkauksesta Saudi-Arabian johdolla. Yhdysvaltojen vastustama päätös oli Venäjälle edullinen. Valkoisella talolla siten ole juuri juhlimisen aihetta.
Yhdysvalloissa raakaöljyn päivätuotanto kohosi elokuussa jo hieman alle 12 miljoonaan barreliin, kun se vielä vuosi takaperin oli 11,3 miljoonassa barrelissa. Edistystä on siis tapahtunut, joskin pandemiaa edeltänyt noin 13 miljoonan barrelin päivätuotantovauhtiin on yhä matkaa.
Biden: Öljyjättien tulosvauhti järkyttävä
Bidenin mukaan öljyjättien tulosvauhti on kiihtynyt jo ”järkyttäväksi” ja miljardeja tulvii kieltämättä sisään käsittämättömällä vauhdilla.
Liikevoittomarginaali Yhdysvaltojen öljyjäteillä kuten Chevronilla ja Exxon Mobililla ovat viimeisen kymmenen vuoden aikana olleet keskimäärin noin 7–8 prosentissa, mutta tänä vuonna liikevaihdosta on jäämässä viivan alle Exxonilla 13,5 ja Chevronilla jopa 15,2 prosenttia.
Länsimaiden viisi suurinta öljy-yhtiötä (Exxon, Chevron, Shell, Total, BP) teki yhteensä yli 60 miljardia dollaria tulosta toisella neljänneksellä, mikä ylitti edellisen vuonna 2008 tehdyn ennätyksen lähes 50 prosentilla.
Perjantaina Exxon ilmoitti ylittäneensä edellisen neljänneksen ennätystuloksensa tienattuaan heinä–syyskuussa lähes 19 miljardia dollaria. Mitään vastaavaa ei ole nähty koskaan yhtiön 152 vuoden taakse ulottuvassa historiassa.
Kansainvälinen energiajärjestö IEA arvioi maailman energiayhtiöiden nettotulojen kaksinkertaistuvan tänä vuonna edellisvuodesta uuteen huippuunsa, kaikkiaan noin 4 000 miljardiin dollariin.