Raakaöljyn hinta nousi yli 70 dollariin barrelilta ensimmäistä kertaa yli vuoteen sen jälkeen, kun maailman suurin öljynviejä Saudi-Arabia kertoi, että sen tuotantolaitoksiin hyökättiin viikonloppuna.
Saudi-Arabian mukaan Ras Tanuran satamassa olleet polttoainevarastot joutuivat lennokkihyökkäyksen kohteeksi sunnuntaiaamuna. Ras Tanura on yksi maailman suurimmista öljysatamista.
Sunnuntai-iltana ballistinen ohjus osui Dhahraniin, missä Saudi-Arabian valtion öljy-yhtiö Saudi Aramco pitää päämajaansa ja missä asuu tuhansia yhtiön työntekijöitä perheineen.
Lue myös: Öljyn arvo noussut taivaisiin – Yhdysvaltain taloudessa positiivisia merkkejä
71 dollaria tynnyriltä
Iskut ovat hermostuttaneet markkinoita, vaikka Saudi-Arabian energiaministeriö sanoo, että iskut eivät johtaneet tuotannon tai ihmishenkien menetyksiin.
Brent-raakaöljyn hinta nousi maanantaina lähes kolme prosenttia yli 71 dollariin tynnyriltä. Yhdysvaltain WTI-öljyn hinnassa nähtiin samansuuruinen nousu liki 68 dollariin tynnyriltä.
Iranin kanssa yhteistyössä toimivat Jemenin huthikapinalliset ovat ottaneet vastuun iskuista. Huthit kertovat, että heidän kohteinaan ovat myös Saudi-Arabian armeijan kohteita.
Huthikapinallisten mukaan ryhmä on lähettänyt 14 pommeilla varustettua lennokkia ja laukaissut kahdeksan ballistista ohjusta laajassa operaatiossa saudeja vastaan.
Öljyn hinta oli nousussa jo ennen iskuja. Hinnan vahvistuminen johtui Saudi-Arabian ja Opec-järjestön viimeviikkoisesta päätöksestä rajoittaa tuotantoa.
Vaikka koronaviruspandemialla on edelleen negatiivisia vaikutuksia raakaöljyn kysyntään, tuotannon rajoitukset ja kasvavat geopoliittiset jännitteet puskevat öljyn hintaa ylöspäin, tutkimusyhtiö Enveruksen johtaja Bill Farren-Price arvioi Financial Timesissa.
– Iskujen tahti on kiihtymässä, vaikka vaikutukset energiainfrastruktuuriin vaikuttavat rajallisilta. Tiedämme, että kapasiteettia aiheuttaa vakavia vahinkoja on olemassa. Tämä kasvattaa öljyn riskipreemiota.
Kysyntä nousee, tuotanto pienenee
Öljyn maailmanmarkkinoilla on nähty vauhdikasta palautumista viime vuoden lopulla ja tämän vuoden alussa.
Taustalla vaikuttavat muun muassa rokoteoptimismi sekä teollisuuden ja maailmankaupan vilkastuminen.Öljyn kysyntää on johtanut Kiina, jonka talous on päässyt vahvaan iskuun koronan jälkeen.
Nyt myös Yhdysvalloissa on uudenlaista uskoa kulutuksen elpymisestä, sillä rokotukset etenevät vauhdilla ja presidentti Joe Bidenin hallinto on tuomassa massiivisen talouden elpymispaketin.
Samaan aikaan, kun kysyntä nostaa päätään, öljyntuotanto on jäänyt tavallista pienemmäksi. Saudi-Arabian ja Opec-maiden päätös jatkaa tuotannon rajoituksia kärjistää tilannetta.
Viime vuonna raakaöljyn kysyntä väheni maailmassa noin yhdeksän prosenttia. Energia-alan järjestö IEA on ennustanut tälle vuodelle noin kuuden prosentin palautumista.
Maailman suurimpien öljy-yhtiöiden kurssit olivat maanantaina nousussa. Öljy-yhtiö Totalin kurssi on noussut kuukaudessa 15 prosenttia. Royal Dutch Shellin osake on kallistunut lähes 16,5 prosenttia.
Isot öljy-yhtiöt ovat olleet koronakriisissä suurissa vaikeuksissa. Yhtiöt ovat joutuneet leikkaamaan kymmeniä tuhansia työpaikkoja ja tekemään massiivisia alaskirjauksia.
Siirtymä kohti vihreää energiaa ja uusiutuvia polttoaineita on pakottanut myös suuret öljy-yhtiöt muuttamaan strategioitaan ja investoimaan uusiutuvien tuotantoon.
Uusiutuviin polttoaineisiin erikoistuneen Nesteen kurssi on ollut viime aikoina laskusuunnassa. Vuoden alussa korkeimmillaan lähes 65 eurossa käynyt Nesteen kurssi on laskenut alle 50 euron.Maanantaina Nesteen osake maksoi 49,53 euroa.