Venäjä yrittää saada pakotteiden painostamana öljylleen uusia ostajia. Yhdysvallat taas pyrkii pehmentämään energian hintojen nousua vapauttamalla markkinoille massiiviset öljyreservit.
Öljyfutuurien hinnat laskivat jyrkästi aamukaupankäynnissä tänään, kun Yhdysvaltojen huhuttiin vapauttavan reserveistään jopa 180 miljoonaa barrelia öljyä markkinoille.
Yhdysvaltojen öljyä kuvaava WTI-futuuri oli pudonnut Suomen aikaa aamulla lähelle 101 dollaria barrelilta, kun vielä eilen sillä käytiin kauppaa 108 dollarilla barrelilta.
Pahimmillaan Ukrainan sodan tiimellyksessä se kohosi jo lähelle 130 dollaria barrelilta.
Uutistoimisto Bloombergin lähteiden mukaan tämä tarjonnan lisäys toteutettaisiin useamman kuukauden aikana, ja se voisi tarkoittaa jopa miljoonan barrelin lisäystä päivässä. Asiasta ei ole vielä virallista päätöstä.
Tarjonnan lisäämisen tavoitteena on taistella inflaatiota vastaan ja vähentää Ukrainan sodan vaikutusta amerikkalaisiin kuluttajiin.
Lue myös: Putin: Venäjän maakaasusta maksettava ruplissa huomisesta lähtien, muuten toimitukset lakkaavat
Venäläisöljyn saatavuus vaikeutunut
Venäjälle asetetut pakotteet ovat vaikeuttaneet venäläisen tuontiöljyn saatavuutta, eivätkä valtaosa länsimaisista toimijoista ole edes halukkaita ostamaan öljyä Venäjältä. Tämä on saanut globaalit energianhinnat nousuun.
– Öljyn vapauttaminen reserveistä voi olla ratkaisevaa, ja se kumoaa Venäjältä menetetyn tarjonnan vaikutuksen yhdysvaltalaisiin jalostamoihin, arvioi SPI Asset Managementin osakas Stephen Innes Bloombergille.
– Jää nähtäväksi, riittääkö se hillitsemään nousevia hintoja tai muuttamaan vallitsevaa käsitystä, ettei öljyn vapauttaminen reserveistä ole paljon enempää kuin laastari.
Yleisesti ottaen asiantuntijat uskovat yllättävällä tarjonnan lisäämisellä olevan vaikutusta markkinoihin lyhyellä aikavälillä, mutta pitkän aikavälin vaikutuksista ollaan skeptisempiä.
Lue myös: Yksityisautoilua saatettaisiin säännöstellä Suomessa, jos energiahana Venäjältä suljettaisiin – katso professorin arvio
Venäjä myy aleöljyä Intiaan
Samanaikaisesti Venäjä pyrkii saamaan öljyään kaupaksi länsimaisen kysynnän vähennyttyä boikotoinnin vuoksi.
Bloomberg uutisoi sen myyvän Urals-öljyään Intiaan mittavalla alennuksella, jopa 35 dollaria halvempaan barrelihintaan kuin ennen sotaa.
Lähteiden mukaan Venäjä yrittää alennuksillaan sitouttaa Intiaa lisäämään öljyn tuontimääriään Venäjältä. Intia on yksi maailman suurimmista öljyn nettotuojista.
Lisäksi Venäjä on tarjonnut käytettäväksi Venäjän omaa SPFS-viestijärjestelmää rupla-rupia-määräisten maksujen välittämiseen, jonka on katsottu tekevän kaupankäynnistä houkuttelevampaa Intialle.
Kauppa tapahtuu todennäköisesti venäläisen Rosneftin ja intialaisen Indian Oilin välillä. Öljy aiotaan kuljettaa Vladivostokin satamasta Tyynenmeren kautta, jotta Mustameren rahtiongelmat vältettäisiin.
Vastalahjaksi Intia aikoo lisätä lääkkeiden, kemikaalien ja teollisuustuotteiden vientiä Venäjälle.
1:29