Yle MOT: Björn Wahlroos ohjasi 140 miljoonaa veroparatiisiin, sijoitti myös pikavippiyhtiöön Luxemburgin kautta – rahoillaan ovat taiteilleet muutkin tunnetut talousvaikuttajat

Ylen mukaan Björn Wahlroos on siirtänyt yli 140 miljoonaa euroa varojaan Luxemburgin veroparatiisiin. Myös monen muun tunnetun suomalaisen talousvaikuttajan varallisuutta on virrannut Luxemburgiin. 

Ylen mukaan Luxemburgiin on perustettu hämärien yritysten verkosto, joilla on yhteyksiä rahanpesuun ja järjestäytyneeseen rikollisuuteen. 

Europarlamentin verovaliokunnan jäsen Eero Heinäluoma (sd.) on pöyristynyt uusista paljastuksista. 

– Se on järisyttävää myös sen takia, että Luxemburg on jäänyt kiinni kyseenalaisesta toiminnasta aiemminkin. Maa on luvannut muuttaa käytäntöjään, ja on tietenkin muuttanutkin, Heinäluoma sanoo Ylen MOT-toimitukselle. 

Sampo-konsernin ja UPM:n hallitusten puheenjohtaja Björn Wahlroos on osakkaana ainakin viidessä luxemburgilaisessa yhtiössä.

Hän on sijoittanut varallisuuttaan Luxemburgin kautta muun muassa brittiläiseen pikavippiyhtiö Auden Group Limitediin. Kyseinen pikavippiyhtiö sai lainattua Wahlroosilta yli miljoona euroa kymmenen prosentin korolla. Auden Group tituleeraa itseään "vastuulliseksi" mutta sen myöntämien lainojen todelliset vuosikorot huitelevat yli sadassa prosentissa. 

Wahlroos ei halunnut kommentoida asiaa Ylen MOT-toimitukselle. 

Ylen mukaan myös Nokian ex-toimitusjohtaja Jorma Ollila, Sammon ex-konsernijohtaja Kari Stadigh, rakennusliike SRV:n suuromistaja Ilpo Kokkila ja Ehrnroothin suku ovat siirtäneet omaisuuttaan Luxemburgiin.

Koneen perijäsukuun kuuluvan Ilkka Herlinin hallussa puolestaan on 95 prosentin osuus rahastoyhtiö Access S.A.:sta, joka niin ikään sijaitsee Luxemburgissa. 

Jutun otsikkoa korjattu kello 12.17 Muotoon: Yle MOT: Björn Wahlroos ohjasi 140 miljoonaa veroparatiisiin, sijoitti myös pikavippiyhtiöön Luxemburgin kautta – rahoillaan ovat taiteilleet muutkin tunnetut talousvaikuttajat 

Alun perin otsikosta sai sen käsityksen, että Wahlroos olisi sijoittanut 140 miljoonaa pikavippiyhtiöön.

Katso myös: Tällaisia ovat verotuksen haasteet ja veroparatiisit

Lue myös:

    Uusimmat