Nordean hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroosia on vaadittu kertomaan näkemyksensä pankkia koettelevasta veroparatiisiskandaalista. Tänään toive toteutettiin.
– Olen huolestunut Nordean mainekolhusta, Wahlroos kertoi toimittajille UPM:n yhtiökokouksen yhteydessä.
Wahlroos on myös UPM:n hallituksen puheenjohtaja. Hän esiintyi median edessä nöyrän oloisesti.
–Toivottavasti asiakkaat saavat oikeaa tietoa ja näkevät että olemme hyvä pankki.
Hufvudstadsbladetin haastattelussa Wahlroos sanoi, että Nordea ei ole syyllistynyt varsinaisiin virheisiin panamalaisyhtiö Mossack Fonsecaan liittyvässä veroparatiisikohussa.
Wahlroos sanoo ymmärtävänsä, että asia herättää keskustelua tiukkoina taloudellisina aikoina. Hänen mielestään loppujen lopuksi puhutaan kuitenkin olemattoman pienistä rahasummista.
Wahlroos kertoo olevansa valmis selvittämään asiaa tarvittaessa myös eduskunnassa.
Nordea "auttanut, ei laskuttanut"
Aloite offshore-yhtiöiden perustamiseen on tullut aina asiakkailta, kertoi pankkikonserni Nordea tiedotustilaisuudessa Tukholmassa.
Nordean mukaan se on auttanut asiakkaitaan joissain hallinnollisissa asioissa eikä se ole laskuttanut asiakkaitaan tästä avusta. Nordean mukaan se ei ole ostanut yrityksiä panamalaiselta Mossack Fonsecalta tai muilta vastaavia palveluita tarjoavilta yhtiöiltä. Se ei ole myöskään saanut palkkioita Mossack Fonsecalta.
Nordea on joutunut rankan kritiikin kohteeksi, kun niin sanotuissa Panaman papereissa paljastettiin muun muassa, että konsernin Luxemburgin-haara on perustanut asiakkailleen satoja veroparatiisiyhtiöitä vuosina 2004–2014.
Panaman papereiden mukaan vuonna 2012 Nordea pyysi Mossack Fonsecaa muuttamaan päivämääriä takautuvasti. Nordea halusi Ylen mukaan, että kolmen asiakkaan valtakirjat muutetaan niin, että ne ovat voimassa jo vuodesta 2010.
Nordea lupaa selvittää väitteet päivämäärien muuttamisesta takautuvasti.
Taustalla jättimäinen tietovuoto
Niin sanotut Panaman paperit ovat peräisin panamalaisesta asianajotoimistosta Mossack Fonsecasta. Yli 40 maassa toimiva yhtiö on maailman suurimpia veroparatiisipalveluita tuottavia yrityksiä.
Alkujaan asiakirjat sai haltuunsa saksalainen Süddeutsche Zeitung. Lehti on jakanut aineiston kansainvälisen tutkivien toimittajien järjestön ICIJ:n kanssa. Yli 11 miljoonaa asiakirjaa analysoimassa on ollut yli 370 toimittajaa yli 70 maasta.
Paperit ovat nostattaneet skandaalinpyörteitä useiden valtiojohtajien, poliitikkojen ja muiden vaikuttajien ympärillä ympäri maailman.
Asiakirjoista käy ilmi muun muassa, että Venäjän presidentin Vladimir Putinin lähipiiri ohjasi veroparatiiseihin miljardisumman. Putinia lähellä olevaan verkostoon kuuluvat muun muassa kapellimestari Sergei Roldugin sekä Rotenbergin veljekset Boris ja Arkadi.
Kiinan presidentin Xi Jinpingin perhe taas on kytköksissä eräisiin asiakirjoissa mainittuihin ulkomaisiin yrityksiin. Xi on ajanut Kiinassa korruptionvastaista kampanjaa.
Islannissa pääministeri Sigmundur David Gunnlaugsson joutui väistymään tehtävästä Panama-vuodon paljastusten takia.