Toimitaja Ari Malmberg
Ruokaosuudessa keittiöpäällikkö Marko Alander Hotelli Vaakunasta valmistaa blinejä
Blinit
250 g tattarijauhoja
200 g vehnäjauhoja
30 g hiivaa
6 dl haaleaa maitoa
3 keltuaista
3 valkuaista kovaksi vaahdoksi vatkattuna
ohentamiseen pilsneriä kirkastettua
voisulaa paistamiseen
suolaa
1. Liuota maito hiivaan, sekoita siihen jauhot, mausta suolalla, peitä kelmulla tai liinalla.
2. Anna taikinan olla huoneenlämmössä vähintään kuusi tuntia, katso että sinulla on riittävän suuri astia, jottei taikina kuohu reunojen yli.
3. Aloittaessasi blinien paistamisen, lisää taikinaan keltuaiset, ohenna hieman pilsnerillä ja lisää viimeiseksi vatkatut valkuaiset.
4. Kuumenna blinipannu hyvin ja laita siihen hieman voisulaa ja taikinaa noin puolen sentin paksuisesti.
5. Anna paistua kunnes blini hyytyy hieman, käännä ja lisää pannuun voisulaa, paista rapeiksi.
6. Tarjoa blinien kanssa mätiä, sillikaviaaria, sienisalaattia, hienonnettua sipulia ja smetanaa.
Mateenmäti
1. Kaavi mäti mätipussista esimerkiksi ruokalusikalla.
2. Suolaa noin 1-1,5% ja vatkaa pallovispilällä, jolloin saat mädin rihmat ja veren pois.
3. Haluttaessasi voit pakastaa mädin, mutta tällöin se muuttuu vetisemmäksi.
SILLIKAVIAARI
300 g matjessillifileitä tai
miedosti suolattua sillifileitä
2 rkl majoneesia
2 rkl smetanaa vähän sitruunanmehua
1 salottisipuli hienoksi leikattuna
1 rkl hienonnettua tilliä
1 rkl hienonnettua ruohosipulia
1 kananmuna keitettynä ja hienonnettuna
1 omena kuutioituna
valkopippuria myllystä
1. Kuutioi silli, sekoita muut aineet ja mausta.
2. Esillelaitettaessa tee pieniä quennelleja tai laita esiin muottia apuna käyttäen.
Sienisalaatti
200 g suolasieniä
100 g vatkattua smetanaa
1 salottisipuli, hienoksi leikattuna valkopippuria myllystä
1. Liota sienistä suola pois, valuta ja leikkaa kuutioiksi.
2. Sekoita joukkoon smetana ja sipuli, mausta.